Geneve är och vill vara en föregångare när det gäller hållbara och miljövänliga transporter. Läs Stefan Nilssons krönika om Geneve och elbussarna där. Nu görs en storsatsning på eldrivna bussar där man inte längre behöver de förfulande strömförande ledningarna över gatorna. ABB har fått uppdraget att leverera snabbladdare som laddar bussarnas batterier med ström medan passagerarna kliver av och på.
Så här fungerar ABB:s lösning för snabbladdning vid hållplats:
När bussen stannar vid en hållplats går en arm ner och ansluter en laddare på en sekund. Laddaren laddar sedan batterierna med en effekt på 600 kW i 15 sekunder och bussen kan fortsätta. Fördelarna är två. Man slipper ledningarna i luften och bussen behöver inte så mycket batterikapacitet.
Det är ABB i Schweiz som konstruerat lösning och som nu fått ordern på 13 supersnabbladdare, tre terminalladdare och fyra depåladdare. Terminalladdarna laddar batterierna till full laddning på 4-5 minuter vid terminalerna i linjens ändstationer. Hela ordern, inklusive elektroniken ombord på de 12 bussar som ska trafikera linje 23 mellan centrum och flygplatsen, är värd 140 miljoner kronor och beräknas bespara atmosfären 1000-tals ton koldioxid. Bussarna kommer att tillverkas av schweiziska busstillverkaren Hess.
Systemet kallas för: TOSA, vilket står för Trolleybus Optimisation System Alienation, och de 12 bussarna kommer att ha en avgång var tionde minut under högtrafik. Linje 23 kommer att dras om något för att även trafikera de nya hållplatserna Praille-Acacias-Vernet i den nya förorten som ska ha 11 000 boende och bjuda på arbetsplatser för lika många personer när den är färdigbyggs 2018.
– Vi är stolta över detta tekniska genombrott där vi kan stödja Genèves vision att erbjuda en tyst urban kollektivtrafik med nollutsläpp för staden . Det ger en modell för framtida stadstrafik och stärker vår vision om hållbar rörlighet för en bättre värld, säger Claudio Facchin, VD för ABB: s elnät division. Som en del av vår nästa strateginivå är vi fast beslutna att utveckla kundfokuserade lösningar och tekniker som hjälper våra kunder att minska miljöpåverkan .
ABB firar 125 år av verksamhet i Schweiz och har varit aktivt engagerad i transportsektorn, inklusive järnväg. Som ett aktuellt exempel används ABB: s teknik strömförse och ventilera den nyligen beställda 57 km långa Gotthardstunneln genom Alperna – världens längsta järnvägstunnel.