Fredriksbergs forsyning, förvaltningen i stadsdelen Fredriksberg i Köpenhamn, har köpt tio eldrivna skåpbilar, Nissan e-NV200. Bilarna används av personal som har hand om skötseln av saker som avlopp, dagvatten och annat som underlättar för invånarna. De far dagligen runt med servicepersonal, verktyg och reservdelar i lasten. På natten är de reservkraft och kraftproducenter vid toppar i elförbrukningen.
Det handlar om världens första kommersiella installation av en teknisk lösning som kallas V2G, Vehicle to Grid. En lösning där eldrivna bilar kopplas till elnätet som elreserver när de inte används.

– Egentligen började det här i ett garage i Spanien, berättar Ernesto Gorra Som är teknikansvarig på Enel, kraftbolaget som samarbetar med Nissan om den här lösningen.
– Egentligen började det här i ett garage i Spanien, berättar Ernesto Gorra Som är teknikansvarig på Enel, kraftbolaget som samarbetar med Nissan om den här lösningen.
Han berättar hur några teknikintresserade killar började skissa på en lösning där elbilar laddas när elen är billig och ägaren säljer sedan elen när den är dyr. Det betyder samtidigt att elen hämtas hem och lagras när tillgången är god, sedan skickas den tillbaka ut på nätet när efterfrågan är som störst.
– Det var lite som när Apples första dator skapades i ett garage i USA, skrattar han, och vi tror att detta kan få en lika stor betydelse för världen, och en ännu större betydelse för klimatet.
För förvaltningen i Fredriksberg innebär det att man bidrar till en bättre miljö genom att ladda ner vindkraftsel när den producerar på topp och minskar behovet av el producerad med fossileldade kraftverk när efterfrågan på el är på topp.

Nissans eldrivna skåpbil e-NV200 rullar dagligen i kommunens serviceverksamhet i danska Fredriksberg. När den inte körs används dess batterier för att jämna ut belastningen på elnätet.
Nu gör det kanske inte så stor skillnad med tio elbilar, men som Neil Armstrong sa när han klev ner på månen ”ett litet steg för en människa, men ett stort steg för mänskligheten”. Installationen i Fredriksberg är ett litet steg för miljöarbetet i Danmark men ett första steg mot en planet där transporterna inte blir ett miljöproblem och bilarna blir en tillgång för stadsplanerarna. Nissan och Enel planerar för en snabb utrullning av V2G-installationer. En miljon elbilar kopplade till nätet får en avgörande betydelse.
– Vi är en liten by i en större by med ett stort klimatintresse, sa borgmästaren Jørgen Glenthøj, men vårt klimatintresse är stort. Vi går före med den här tekniken som vi tror mycket på.
När teknikerna får en chans att berätta mer ingående beskriver de en snabbladdare för elbilar som både är en snabbladdare och en urladdare. De talar om miljömässiga och ekonomiska fördelar då just den där sista kilowattimmen när efterfrågan är som störst är jättedyr att producera och den största miljöboven. De beskriver också fördelarna med batterier som reservkraft då de svarar upp betydligt snabbare än exempelvis dieseldrivna generatorer när behovet ökar.
– När det börjar bli brist på el och tekniken kopplar in de här elbilarnas batterier har vi en effekt redan efter fem sekunder, förklarar Martin Messer Thomsen som representerar Nuvve, företaget bakom idén att koppla upp elbilar mot nätet för att snabbt jämna ut belastningen på nätet.
En naturlig fråga är förstås hur elbilsägarna reagerar och hur det påverkar livslängden på batterierna.

Nissans Gareth Dunsmore talar med stort självförtroende när det gäller Nissans miljöarbete. Man har besparat världen 300 miljoner ton koldioxid med de elbilar som levererats ännu så länge och målet är väldigt mycket högre än så.
– Vi ser ingen negativ inverkan, säger Nissans elbilsansvarige Gareth Dunsmore. Vi har satt tydliga marginaler som innebär att batterierna alltid har minst 30 % energi kvar och aldrig laddas till mer än 95 %. Vi lämnar full garanti på elbilen och batterierna oavsett om den kopplas in i ett V2G-system eller inte.
När batterierna tappar så mycket effekt att de inte längre anses ha tillräcklig kapacitet för elbilen byts de ut mot nya i bilen och de gamla monteras i ett backup-system som fungerar på samma sätt som V2G, men med batterierna fast monterade i en byggnad.
Idag fungerar tekniken enbart med Nissans elbilar, Leaf och e-NV200. De har rätt mjukvara i bilarna och den Chademo-koppling som används vid uppkopplingen mot nätet.
För eldistributörerna innebär tekniken också vissa fördelar då den efterfrågade elen vid toppbelastning produceras lokalt och inte kräver kraftiga installationer dimensionerade för stora strömstyrkor från fjärran kraftverk.