GreenCharge kunde under hösten 2013 presentera en rapport som visade att eldrivna bussar med batterier för energilagring mycket väl kan vara konkurrenskraftiga och i vissa lägen även billigare än motsvarande bussar med förbränningsmotor. Nu kommer vi att köra en längre fältstudie med en sådan buss i samarbete med tillverkaren, Ebusco, och åtta olika städer i Sverige. Den har nu körts i Karlskrona och ska köras fram till jul i Kalmar därefter tas bussen ut på en turné till övriga sex städer för en avslutning i Karlskrona i april.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Syftet med studien är att se hur bussen fungerar i daglig trafik i vårt klimat, få in synpunkter från passagerare, förare och bussbolag, liksom trafikhuvudmännen. De fördelar den här typen av buss erbjuder är naturligtvis i grunden det faktum att den körs på ett förnybart drivmedel som kan produceras utan negativ miljöpåverkan. Den låga ljudnivån, både inne i bussen och utanför densamma är två andra fördelar, liksom den totala frånvaron av partikelutsläpp från drivlinan, ett visst utsläpp produceras av bromsarna, men det är mindre än från dagens bussar tack vare att bussen i huvudsak bromsas med motorn/generatorn ombord. Detta betyder också att den är mycket energieffektiv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe första intryck vi fått från förare av bussen är övervägande positiva. Framför allt framhåller de det faktum att bussen är så tyst. En viktig arbetsmiljöfråga. Den är lättkörd och pigg i stadstrafik, men något slöare i högre farter.

– Det där med prestanda är helt och hållet en programmeringsfråga, säger Ebuscos Michael Jessen. Dels kan man styra det så att den får bättre prestanda i högre hastighet eller bättre ork i backarna, men det kostar i räckvidd. Elmotorn gör bussen oerhört flexibel och den får extremt låga underhållskostnader. Den enda service som krävs för motorn är ett lagerbyte efter 50 000 mil.

 

Det holländska företaget Ebusco har tagit fram den eldrivna bussen som inte behöver någon kontaktledning. Den kan istället köras på energin som lagras i litiumjonbatterier ombord på bussen. Batterierna räcker för en körsträcka på 30 mil. De laddas med 125 ampere på 6 timmar, eller 63 ampere på dubbla tiden. Den klarar även lägre strömstyrkor men laddtiden ökar. Ebusco erbjuder en garanti för batteriernas livslängd och de kan bytas i moduler om något skulle skadas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA