Tack vare självkörande hybrid- och helt eldrivna maskiner kunde en bergtäkt i Sverige övergå till eldrift i ett banbrytande projekt.

Ett helt nytt koncept för en självkörande batterieldriven dumper utvecklades för Volvo CE:s Electric Site-lösning. Prototypen, HX02, var bara en av delarna i ett forskningsprojekt som minskade koldioxidutsläppen med upp till 98 procent samt gav en 70-procentig minskning av energikostnaderna och en 40-procentig minskning av operatörskostnaderna. Det visar på Electric Site-lösningens fördelar både vad gäller miljö, effektivitet, säkerhet och kostnadsbesparingar.

Projektet pågick under mer än tio veckor under slutet av 2018 och hade som mål att elektrifiera samtliga transportsteg i en bergtäkt – från brytning till första krossningen och transporten till andra krossningen. Det omfattade att utveckla nya maskiner, arbetsmetoder och ledningssystem för anläggningen. Electric Site-systemet bestod, utöver en flotta av HX02-maskiner, av andra prototyper som en hybrid-hjullastare (LX01) och en elnätansluten grävmaskin (EX01). Ny teknik togs fram för maskin- och flottkontrollsystem och logistiksystem för elektriska maskiner i stenbrott. Electric Site-projektet var ett samarbete mellan Volvo CE och Skanska Sverige, Energimyndigheten och två svenska universitet – Linköpings universitet och Mälardalens högskola.

– Det här priset lyfter inte bara fram en innovation – utan en hel rad av innovationer som var nödvändiga för att tänka nytt kring hur en urgammal process – brytning av sten – kunde moderniseras för att minska utsläppen radikalt. I ett företag som Volvokoncernen, som fullkomligt sjuder av ny forskning och innovationer, stack Volvo CE:s Electric Site ut både på grund av sin omfattning och sina resultat. Det är ett fantastiskt exempel på vad vi kan uppnå genom att tänja på gränserna och arbeta tillsammans med våra kunder, säger Lars Stenqvist, Volvokoncernens Chief Technology Officer

Volvos teknikpris är ett erkännande för utomordentliga tekniska framsteg som bidrar till att höja Volvokoncernens tekniska expertis och konkurrenskraft inom högteknologiska lösningar. Bland vinnarna under åren har det funnits världsberömda innovationer, som Duoprop-propellern, City Filter som används för att rena avgaser från lastbilar och bussar, samt Volvos sidokrockkuddar (SIPS).

Vinnarna av Volvos teknikpris 2019 är:
Marcus Broberg, David Dujmovic, Bobbie Frank, Peter Johansson, Chongchul Kim, Marcus Kreku, Joakim Lundin, Uwe Müller, Albin Nilsson, Markus Rombach, David Rylander, Ted Samuelsson, Johan Sjöberg, Mikael Skantz, Erik Uhlin, Joakim Unnebäck och Jimmie Wiklander.