Folkhemmets IKEA har fastnat för elbilen och nu rullar två eldrivna Renault Kangoo i hjärtat av den svenska möbeljättens verksamhet. Fastighetsteknikerna i Älmhult var bland de första i Sverige att åka eldriven Renault. Totalt har IKEA fem eldrivna Kangoo i dagsläget.
– Nu ska alla våra små skåpbilar på IKEA fastigheter bytas till elbilar, förklarar en entusiastisk Thomas Carlzon, vd för IKEA AB.
– Egentligen började det hela med ett grundmurat intresse för miljöbilar, fortsätter Thomas. Vi har kört etanol och biogas tidigare.
Han berättar om hur ett lokalt initiativ med Älmhults och Växjö kommuner samt Miljöfordon Syd lade grunden för utvecklingen mot eldrivna fordon. IKEA stod också som värd vid det första elbilsseminariet som hölls i Älmhult. Tre år senare hade elbilsdagen på IKEA vuxit till Sveriges största elbilsmässa och då hade IKEA redan köpt fem Renault Kangoo Z.E. efter att ha haft en bil på utvärdering och konstaterat att man hade körningar som passade en elbil alldeles utmärkt.
– Vi hade en bil här i Älmhult och testade en längre tid 2011 till 2012, berättar Ann-Christine Hallström som är inköpare på IKEA AB.
Ann-Christine berättar hur viktigt det var för både henne och användarna att de som skulle åka elbil fick en rejäl chans att testa den i verksamheten först av allt. Testen utföll väldigt väl och nu känns det som att bilarna verkligen hamnat rätt. De körs inga längre sträckor under dagarna så räckviddsångest är ett okänt begrepp bland brukarna. Totalt rullar de 700-800 mil per år och detsamma gällde bensinbilarna som användes tidigare. Kort sagt så var körningen idealisk för just valet av elbilar.
– Vi kör till Diö som längst, förklarar Ann-Christine och det är bara ett par mil dit. Växjö känns som att det är väl långt bort om vi inte kommer åt att ladda bilen där.
Växjö fram och tillbaka är drygt 12 mil och då närmar vi oss gränsen för vad bilen klarar. Renault talar om runt 15 mils räckvidd beroende på temperatur och körsätt.
– Vintertid skulle jag inte ge mig iväg in till Växjö med någon av elbilarna, säger Åke Nilsson som är driftingenjör på IKEA fastigheter med ansvar för fastighetsteknikernas bilar
Han berättar att bilen de hade för test saknade dieselvärmare och tappade en del räckvidd på vintern när det gick åt el även till att värma bilen. Dessutom behövs mer lyse under den mörka årstiden och det tar en del ström. Dessutom går vinterdäcken och all mekanik i bilarna något tyngre vintertid.
– De nya bilarna har en liten värmare som drivs med diesel från en liten extra tank, så det är lite tryggare numera vintertid, förklarar Åke.
Han fortsätter berätta att elbilarna fungerade bra även vintertid. Inga startproblem och bra komfort eftersom bilarna värmdes med elvärmare inför användningen och med dieselvärmaren när de var på rull.
–Killarna tyckte att det var marginellt bättre värme i de bensindrivna bilarna, fortsätter Åke.
Vi tar upp tråden och ber att få åka med Johan Johnsson i el-Kangoon en vanlig arbetsdag som fastighetstekniker på IKEA:s anläggningar i Älmhult. Johan är positiv och ser nästan enbart fördelar med den eldrivna skåpbilen.
– Bilen är riktigt pigg, säger Johan när vi rullar ut på gatorna i Älmhult. Det är lätt att få till ett däcktjut vid trafikljusen.
Den största nackdelen enligt Johan är egentligen tystnaden.
– De hör ju inte när vi kommer med bilarna, skrattar Johan. Värst är det med sommardäcken, då får vi veva ner rutorna och spela musik rejält högt.
Det blir många stopp längs gatorna inne på IKEA:s område och Johan konstaterar sakligt att bilen är mycket lättkörd både med och utan last. Inga tjuvstopp på samma sätt som de snåla dieslarna lätt råkar ut för. Dessutom är tystnaden inne i bilen en bonus för en musikälskare.
Johan vill inte byta tillbaka till den bensindrivna Kangoon och detsamma gäller de kollegerna som fått chansen att köra eldrivet.
– Att sätta bilen på laddning över natten sitter i ryggmärgen, säger Johan. Bra mycket smidigare än att åka och tanka.
Tillbaka på kontoret och vi tar upp de här torra bitarna som handlar om ekonomi och service med Ann-Christine och Åke.
– Servicen sköter lokala Renault-handlaren Göinge bil, förklarar Åke. Skulle det vara komplicerade grejer med elektriciteten så är det Liljas i Växjö som fixar det och då blir det tyvärr stillestånd någon eller några dagar. Det mesta pekar på låga servicekostnader.
Ann-Christine är lite bekymrad när det gäller andra kostnader. Renault har valt en lösning där bilen säljs för drygt 200 000 kronor plus moms. Batterierna leasas sedan till ett pris baserat på körsträcka och avtalslängd. För IKEA:s del betyder det 760 kronor + moms per månad.
– Det betyder att vi inte behöver oroa oss för hur länge batterierna håller och hur det påverkar andrahandsvärdet konstaterar Ann-Christine.
Kort sagt så kan det bli svårt att göra en exakt prisjämförelse gentemot den bensindrivna eller dieseldrivna versionen. Det vi vet är att själva bilen är runt 100 000 kronor dyrare än motsvarande bil med förbränningsmotor och att drivmedlet kostar drygt 1 krona per mil för den eldrivan bilen medan det kostar 6-9 kronor per mil för bensin- och diesel-drivna motsvarigheterna. Det tar alltså tid att få en eldriven bil lönsam, men samtidigt så vet vi att det finns många fördelar.
– Dessutom producerar vi själva helt ren el i vår vindkraftpark, avslutar Thomas, som är noga med helhetstänket. Vår vindkraftspark producerar el så att det räcker till samtliga svenska IKEA-varuhus.