Tingsryds kommun är en av medlemmarna i projekt Greencharge. De köpte i somras två eldrivna Renault Kangoo till hemtjänsten. En satsning som är så gott som helt igenom lyckad. Leverantör av bilarna är Liljas bil i Tingsryd.

– Ja, användarna är nöjda med allting bortsett från sikten bakåt, berättar Tommy Larsson som är områdeschef för Tingsryds hemtjänst.

Tingsryd har länge haft ett uttalat miljöfokus när de köpt in bilar till verksamheten. Idag rullar det 4 etanolbilar, 2 snåla dieslar och 2 elbilar inom Tingsryds hemtjänst.

– Mycket talar för att det blir fler elbilar inom kommunen, säger han. Hittar vi bara en modell med bättre sikt bakåt så känns valet självklart i de lägen fordonen inte har några längre sträckor att tillryggalägga dagligen.

Tommy berättar att de upplever att det mycket väl går att köra runt 15 mil per laddningen och att det räcker mer än väl för den körning man har på hemtjänsten.

– Vi laddar på nätterna och använder bilarna på dagarna, fortsätter Tommy.

Han beskriver hur användarna är jättenöjda med bilarnas körbarhet och att de är lätta att använda. Vissa är lite oroliga att bilarna inte hörs, men det har inte varit några tillbud ännu så länge.

– Risken är mindre nu när bi har vinterdäck på killarna, skrattar Tommy.

– Jag har pratat en del med stiftelsen kommunhus här i Tingsryd och det verkar som om de skulle gå på vår linje och skaffa elbilar till vaktmästarna, fortsätter Tommy. Egentligen är jag jätteglad för det här med elbilarna. Det känns bra för miljön och användarna är nöjda.

hemtjänst tingsryd2

Liljas bil i Tingsryd har levererat de första två elbilarna till Tingsryds kommun. Från vänster: Björn Johansson, personlig servicetekniker och Carl-Gustav Ericsson, säljare.

Tim Lux är kommunens hållbarhetssamordnare och han berättar att elbilsdiskussionen är ständigt närvarande på kommunen. Han tycker själv att det har gått väldigt bra så här långt.

– Jag tror att vi kommer att satsa mer på det här med elbilar, säger han. En viktig parameter är att användarna är nöjda och det tycks de ju vara inom hemtjänsten.

Nästa steg, enligt Tim, är att titta på det här medladdinfrastrukturen. En bra sådan skulle kunna öka användningsområdena ännu mer för de här bilarna.

Tommy berättar att ekonomin hittills tycks vara i balans. Inga överraskande kostnader och trygga, läsa låga, servicekostnader med 4 000 mil mellan servicetillfällena. Något som också innebär att stilleståndstiderna minskar.

– Men det är klart, staten kan hjälpa till med bättre subventioner så skulle utvecklingen gå ännu fortare, avslutar han.