Tisdag 12 juli (Magnus skriver)

Det är en härlig morgon i Hameln. Idag ska vi ta oss norrut med Lȕbeck som slutstation. Vi väljer mindre vägar för att se lite på vägen och samtidigt slippa Hamburgs trafik. Vi har kört några mil sedan senaste laddningen och vi har inga laddstationer förrän i Braak norr om Hamburg. Enligt google-maps har vi marginal men vi vet att det alltid tillkommer lite extra km av olika skäl. Samtidigt ska vi inte köra mycket på autobahn vilket minskar förbrukningen. Vi bestämmer oss för att rutten ska fungera och samtidigt ska det bli spännande att se hur sparsamt man kan köra i måttlig hastighet. De mindre vägarna gör att vi kommer närmare landskapet innan det första stoppet i Celle. Här blir det en bensträckare mellan den gamla stadens korsvirkeshus och vi gör ännu ett slottsbesök. Hur gick det nu med vårt sparsamma körande? Jo, på sträckan mellan Celle och lunchstoppet i Lȕneburg visar förbrukningen en ny lägstanivå på 126 wh/km. När vi kommer till laddstationen i Braak har vi också ca 10 mil kvar i batteriet.

Christina och Ushi vid supercharger i Braak utanför Hamburg

Christina och Ushi vid supercharger i Braak utanför Hamburg

Mikael och Manfred sätter upp skylt för hyrtesla

Mikael och Manfred sätter upp skylt för hyrtesla

Här blir det en fika och vi gör några intressanta bekantskaper. Christina kommer fram och frågar om Teslan. Hon har cyklat till caféet med sin väninna Ushi och har en son som jobbar på Audi. Han har pratat om Tesla som en svår konkurrent. Han jobbar bl.a. med att ta fram Audis kommande elbilar. Vi ser också två herrar som sätter upp en skylt intill laddstationen. Den ska markera platsen för deras hyrfirmas nya Tesla. Mikael och Manfred tror att den nya bilen ska öka intresset för deras hyrbilar då många har frågat efter Tesla som hyrbil. Platsen intill laddstationen och den välbesökta vägkrogen ska göra att många ser deras bil.

Efter laddstoppet är det bara några mil på Autobahn kvar till Lȕbeck. Vi tror knappt våra ögon när vi mitt i centrum hittar en ledig parkeringsplats precis utanför hotellets entré. Det gör inte saken sämre att den är gratis efter kl. 18 som just har passerat.

IMG_0596

Snacka om tur med P-plats i Lubeck

Onsdag 13 juli (Lena skriver)

Idag ska turen gå vidare till Hvedholms slottshotell på södra Fyn. Bilen är helskinnad efter en natt ute på gatan och vi lämnar Lȕbeck strax efter nio. Vi gör ett strategiskt laddstopp redan i Schleswig strax söder om danska gränsen. Här byter vi några ord med Tore, en norsk man som varit på semesterresa i Polen med sin familj. Han berättar att det i Norge är mycket förmånligt att äga och köra elbil. Han och hans fru kör ganska långt årligen eftersom de pendlar till sina jobb och elbilar är då ett mycket lönsamt val. De har även en Nissan Leaf som andrabil. Norska staten gör det lätt för dem att välja elbil och kanske därför är ca var femte bil en elbil. I familjens fall är argumentet i hög grad det ekonomiska, men även lite av miljöskäl.

IMG_0603

Barnen Erik och Ane kommer ur bilen och blir med på fotot men tröttnar snabbt på vårt tekniksnack. Teslan har de karaktäristiskt norska regskyltarna för elbilar som börjar med EL. Tore berättar att man i Norge nu har överskridit 100 000 registrerade elbilar. Detta innebär att man använt slut på alla möjliga EL- kombinationer och att man numera måste låta regskyltarna börja med EK istället.

Hur backar man en full vagn utan att använda ord bagageutrymme?

Hur backar man en full vagn utan att använda ord bagageutrymme?

 

Vi reser vidare. Navigatorns kvinnliga röst gör sitt jobb men det verkar finnas en inbyggd funktion, eller är det kanske en bugg, som gör att det inte går att hitta bild 3möbel- eller inredningsaffärer eller trädgårdsshopar i systemet. Jag har även tidigare under resan lagt märke till detta fenomen. När maken kör hinner han aldrig uppmärksamma och svänga av till sådana företeelser innan det är för sent trots att jag pekar och ropar. Visst är det märkligt. Men bordershopen Scandinavian Park i Flensburg finns med i navigeringssystemet så dit hittas bild 2det. Vid lunchtid blir det ett ganska oplanerat stop där. Eller också har det varit Makens plan hela tiden, vad vet jag. Oavsett hur det är med den saken blir det en del drickbart inköpt. Maken tror på idén att ett glas vin är nyttigt för hälsan och våra två grabbar är vuxna nog att uppskatta öl. En hel kundvagn full ska packas in i bilen. Här kommer en annan av Teslans fiffiga fördelar till sin rätt. I stort sett hela vagnslasten stuvas snabbt och lätt undan, dels i frunken och dels i utrymmet under det ordinarie bagageutrymmet där motor respektive bränsletanken brukar finnas. Nästan ingenting av inköpen behöver ta upp ordinarie bagageutrymmet eller baksätet. Fantastiskt.

IMG_0616Några mil senare är det dags för en kort färjetur mellan Fynshav och Bøjden över Lilla Bält. Det är Teslans första färjetur. Vi tänker inte så mycket på det, men när vi efter en stunds färd får ett meddelande i appen om att larmet aktiverats lämnar vi snabbt restaurangen och skyndar ner till bildäck. Väl nere i färjans innandöme förstår vi att det här är ett ganska vanligt fenomen. I stort sett samtliga bilar av nyare modell med larm står och tjuter eftersom den förfinade elektroniken har känt av en krängning. Teslans larm är dock överlägset högst och Maken och jag känner oss ungefär lika uttittade som när ens kära lilla spädbarn går igång. Inget problem med bilen dock och när vi närmar oss, med nycklarna i fickorna, tystnar den snällt.

4IMG_0612En kort resan på danska landsbygden för oss till Hvedholms slottshotell. Här gör navigatorn dock ett av sina få misstag. Hon leder in oss på fel infartsväg. Den mycket gamla allén som hon visar är stenlagd och så gropig att Teslans underrede skrapar i en sten. Aj, aj, inte bra. Kanske är bilen extra låg av allt dricka? Mycket sakta rullar vi in på gårdsplanen och ser då den väg som vi skulle ha tagit. Skönt att inte behöva göra om den gropiga färden igen.

Kvällsutflykten går till en stenstrand nära Faaborg. Maken är optimistisk och tar med badkläder men så fort han får i tårna ångrar han sig. Det är svinkallt och det blir bara ett fotbad.

Farlig last???

Farlig last???