2018 blev ett verkligt intressant år när det gäller elbilar. Andra generationen Leaf blev Europas mest sålda elbil och trion Kia e-Niro, Hyundai Kona och Tesla 3 visades på bilmässan i Paris. Den trion bjuder på räckvidder runt 40 mil, vilket naturligtvis inte lämnade Nissan någon ro. Nissan som redan vid lanseringen av Leaf talade om batterier med högre kapacitet visar nu LEAF 3.ZERO e+ med en batterikapacitet på 62 kWh och en WLTP-räckvidd på 385 km. Den får också en starkare motor på 217 hk och blir därmed en tuff konkurrent till nykomlingarna. Gammal är äldst heter det ju och det gäller även bland elbilar.

Nissan släpper Leaf i två nya versioner, LEAF 3.ZERO och LEAF 3.ZERO e+ Limited Edition. Nytillskotten i utbudet kommer att tilltala ännu bredare kundgrupper, och båda modellerna kan beställas fr.o.m. 9 januari.

Nissan LEAF e+

Efter ett år där Nissans försäljning av elbilar slagit nytt rekord, kommer den nya versionen LEAF 3.ZERO av Europas mest sålda elbil, bl.a. utrustad med ett 8-tums infotainmentsystem som ger tillgång till ännu fler uppkopplade tjänster, t.ex. navigationsappen Door-to-Door. Och vid säljstarten för LEAF 3.ZERO i Europa släpps också en helt ny version av appen NissanConnect EV.

LEAF 3.ZERO är försedd med 40 kWh-batteriet och får nya färger med bland annat 2-färgskombinationer som kompletterar valmöjligheterna ytterligare. Fr.o.m. nu står orderböckerna öppna för beställningar av LEAF 3.ZERO.

Fr.o.m. den 9 januari har kunderna i Europa även möjlighet att beställa LEAF 3.ZERO e+ Limited Edition. Denna modell, som endast kommer att tillverkas i 5.000 exemplar för den europeiska marknaden, har en motor med högre effekt (160 kW/217 hk) och ännu längre räckvidd (beräknad till upp till 385 km*) på en laddning. LEAF 3.ZERO e+ Limited Edition, som redan presenterats i Japan, finns denna vecka med på CES i Las Vegas.

LEAF 3.ZERO e+ Limited Edition är utrustad med ett batteri med ”Intelligent Power”-teknik. Tack vare denna teknik har batteriet 25% högre energidensitet och 55% större lagringskapacitet. Det betyder att det nya batteriet rymmer 288 celler jämfört med de 192 som sitter i motsvarande 40 kWh-batteri.

Det nya batteriet på 62 kWh och den nya starkare motorn på 217 hk.

Det nya batteriet på 62 kWh och den nya starkare motorn på 217 hk.

Körmässigt ger 62 kWh-batteriet i LEAF 3.ZERO e+ Limited Edition en räckvidd som är 40% längre jämfört med LEAF 3.ZERO som har ett 40 kWh-batteri. Detta motsvarar en ytterligare räckvidd på 100 km vid jämförbara användningsförhållanden. Med den fina e-Pedalen, som är unik för Nissan Leaf, kan föraren både starta, accelerera, bromsa och stanna bilen vilket ger en mjuk och jämn körkänsla och också maximal kontroll tack vare den feedback föraren får via pedalen.

ProPILOT är ett avancerat fil- och avståndshållarsystem som fungerar på enfilig landsväg. Det är ett system som läser av vägen framför bilen och själv griper in för att stanna, återstarta och hålla bilen centrerad i sitt körfält, både i marschfart och i köer.

För extra trygghet för kunderna har batterierna i LEAF 3.ZERO och LEAF 3.ZERO e+ Limited Edition samma Nissan-garanti på 8 år/160.000 km som alla de övriga versionerna av LEAF.

Nissan Leaf har sålts i fler än 380.000 exemplar globalt sedan lanseringen 2010och är fortfarande den mest sålda elbilen i världen.

Gareth Dunsmore, chef för elfordon och uppkopplade tjänster på Nissan Europe: – Nissan LEAF 3.ZERO e+ Limited Edition gör LEAF-familjen ännu mer lockande för kunderna genom att erbjuda längre räckvidd för en redan prisvinnande bil som är fantastisk både att köra och äga.

– Sedan vi lanserade nya Nissan LEAF ifjol, har responsen från kunderna varit helt fenomenal. Att LEAF bevarat sin status som den mest populära elbilen i Europa 2018, på en elbilsmarknad som hela tiden växer, är ett tydligt bevis på hur bra bilen är. Det är vår förhoppning att LEAF 3.ZERO-modellerna kommer att bidra till att denna enastående tillväxt fortsätter även under 2019, säger Gareth Dunsmore, chef för elfordon på Nissan.

Pris för LEAF 3.ZERO: från 429 900 SEK, och för LEAF 3.ZERO e+ Limited Edition: från 482 500 SEK.

De första leveranserna av LEAF 3.ZERO förväntas i maj i år, och av LEAF 3.ZERO e+ Limited Edition med början under sommaren.