Statsminister Stefan Löfven och Tysklands förbundskansler Angela Merkel har beslutat om ett närmare samarbete för att utveckla och bygga elvägar – där fordon förses med el under färden. eRoadArlanda planerar att redan i år anlägga elväg på allmän väg som testkörs av verkliga lastbilstransporter.

– Nyligen presenterade jag och eRoadArlanda:s projektgrupp den mest kostnadseffektiva lösningen av elväg för miljödepartementet i Berlin. Så det är goda nyheter att Tyskland, med stora Europavägar, kliver in i samarbetet för att förverkliga elvägar och miljöanpassa vägtransporter, säger Hans Säll, affärsutvecklingschef på NCC och vd i eRoadArlanda.


När förbundskansler Angela Merkel besökte statsminister Stefan Löfven i Stockholm tisdagen den 31 januari beslutade de om ett nytt partnerskap mellan Tyskland och Sverige. Det ska främja innovation och konkurrenskraft. Ett av målen är att utveckla och hitta finansiering för att bygga elvägar. I Sverige pågår utvecklingsarbetet sedan flera år. Två unika elvägsprojekt är med i Trafikverkets innovationsupphandling där olika lösningar ska utvecklas och testas. Redan i fjol invigdes en två kilometer lång sträcka på E16 mellan Sandviken och Gävle. Lösningen är en typ av kontaktledning ovanför vägen med en strömavtagare på lastbilen som påminner om den teknik som används sedan länge för tåg och spårvagnar. I Tyskland kommer två 12 kilometer långa teststräckor på befintliga motorvägar att byggas med samma teknik med planerad driftstart 2018.

Den andra, eRoadArlanda, är helt nyutvecklad svensk teknik som startade sin bana 2009 och ska börja testas hösten 2017 på en publik landsväg norr om Stockholm nära flygplatsen Arlanda.

– Det unika med vår lösning är att den fungerar för alla typer av fordon och är den mest kostnadseffektiva att anlägga. Den är också diskret då en elskena i vägbanan varken stör sikten eller landskapsbilden. Nu ser vi fram emot att fordon med laddare ska få testköra tekniken två kilometer på allmän väg mellan Rosersberg och Arlanda, säger Hans Säll.