Toyota börjar nu fälttesta sin nyutvecklade sladdlösa batteriladdning för laddhybrider och elbilar. Systemet gör det möjligt att på ett enkelt sätt ladda bilbatterierna genom att parkera bilen över en induktionsspole i marken. 

Laddsystemet utnyttjar magnetresonansteknik, en teknik som också används bland annat för laddning av mobiltelefoner. Den innebär att elektriciteten överförs via de förändringar som uppstår i magnetfältet mellan en sändande induktionsspole i marken och en mottagande spole i bilen. Systemet är utformat för att minimera de elektromagnetiska störningarna på annan utrustning i närheten. Spolen i marken är också robust konstruerad för att klara av att köras över av en bil och påverkas inte av snö eller regn.

Med hjälp av systemet ska det gå att ladda batteriet fullt på en Prius Plug-In Hybrid på 90 minuter, dvs lika kort tid som med konventionell laddsladd. Laddningen sker helt utan kabelanslutning till elnätet och arbetar med vanlig hushållsspänning.

För att göra det lättare att placera bilen optimalt över laddningsspolen har Toyota också utvecklat en ny parkeringsassistans som visar föraren exakt var spolen finns i parkeringsplatsen och som även hjälper till att parkera i rätt position.

Fälttestet genomförs initialt i Toyota City under minst ett år och omfattar tre Prius Plug-In hybrider som laddas i hemmiljö. Toyota kommer senare under 2014 att även starta upp liknande tester i Europa och USA. Målet är att kommersiellt kunna lansera ett sladdlöst laddsystem, som underlättar införandet av laddbara fordon och därmed bidrar till utvecklingen av en verkligt hållbar mobilitet.