De sista C30 som rullade av Volvos tillverkningsbana, och de enda som bli årsmodell 2014 är elbilar. En uppdaterad serie på 100 bilar är på gång och vi har testkört en av de första.

Förarmiljön känns igen av vana Volvo-åkare liksom de säkerhetssystem som finns i andra Volvo-bilar. Här finns rubbet med filhållare, trötthetsvarnare och nödbroms.
Volvos elbil rullar på i begränsad skala och nu har man tagit fram en uppdaterad version i 100 exemplar. Den nya versionen känns som en helt produktionsklar bil med vägegenskaper som är fullt jämförbara med, eller bättre än, övriga elbilar på marknaden. Bilen bygger på C30-modellen och det betyder att vi vet att det inte är så här en elbil från Volvo kommer att se ut när, och om, den börjar serieproduceras. Den kommande elbilen ska byggas på Volvos nya skalbara plattform.

Vi är beredda att trycka på startknappen redan nu om det blir en tillräckligt stor efterfrågan på elbilar säger Volvo Niclas Rosengren och lyfter huven på elbilen.
Det nya är en effektivare och kompaktare elmotor från samarbetspartnern Siemens och en unik snabbladdning som utnyttjar vanliga svensk trefasuttag. Bilen har blivit snabbare med den nya motorn på 120 hk med ett vridmoment på 250 Nm och laddningen går idag att göra på endast 1,5 timmar, men då med fem hål i väggen istället.
Den nya snabbladdaren på 22 kW ar världens första inbyggda trefasladdare som ryms i en elbil. Med ett trefasuttag tar en full laddning 1,5 timme, vilket ger en total rackvidd 164 km enligt den Europeiska certifieringscykeln NEDC. Med vanlig enfas hushållsel, 230 V och två hål i väggen, tar laddningen 8–10 timmar beroende på tillgänglig strömstyrka. I och med det nya laddningssystemet flyttar alltså Volvo laddaren till bilen och anpassar bilen till befintliga elsystem, samtidigt finns möjligheten att använda snabbladdare med det kommande europeiska laddsystemet.
Siemens är huvudleverantor av elektriska komponenter till de 100 bilarna i provserien och tänkt leverantör till kommande bilar som ska byggas på den nya och flexibla plattformen Scalable Product Architecture (SPA). Plattformen möjliggör elektrifiering av olika slag, från olika typer av hybrider till helt elektrisk drift. Detta utan att påverka vare sig interiör eller lastutrymme.
Siemens kommer att ta hand om hälften av bilarna och använda dem i sina försök i Tyskland, medan 40 bilar går ut till kunder i Sverige, och elbilslandet Norge har fått en tilldelning på 10 bilar.
Under provkörningen känns bilen helt färdig, så frågan är hur långt borta en serieproduktion ligger och vad det är som avgör.
– Vi är beredda att trycka på startknappen redan nu om det blir en tillräckligt stor efterfrågan på elbilar säger Niclas Rosengren, ansvarig för elektriska drivlinor på Volvo, och bollar därmed över frågan om elbilens vara eller icke vara till marknad, kunder och politiker.