Här är bussen som snart ska testköras i ett flertal kommuner runt om i Sverige. Detta i projekt GreenCharge Sydost, som är ett samarbetsprojekt mellan Blekinge Tekniska Högskola och Miljöfordon Syd. Bussen är eldriven och den har energin med sig i form av litiumjon-batterier. Det handlar om andra generationen av Ebuscos helt eldrivna stadsbuss.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ebusco är ett holländskt företag som specialiserat sig på eldrivna bussar med batterier och snabbladdning. Just den här bussen är konstruerad för att ta mer än 90 passagerare. Den har ett lågt insteg för att underlätta för rörelsehindrade och hela karossen är byggd i aluminium.

Tekniken bakom bussen är till stor del kinesisk med batterier som importeras från Kina. Tekniken används i runt 300 bussar som redan nu rullar i Kina. Det Ebusco gör är att importera batterierna och komplettera med en hel del europeisk utrustning som axlar från tyska ZF, bromsar från Knorr-bremse, däck från Michelin och aluminiumkarossen från Alusuisse. Dessutom är två svenska underleverantörer med på tåget, förlåt bussen. Mobitec bidrar med LED-displayer och Svensson levererar klädseln till stolarna.

Bussen kanladdas på en rad olika sätt.

Bussen kanladdas på en rad olika sätt.

Räckvidden på en laddning är 30 mil och den kan laddas på en mängd olika sätt. Med kraftigaste snabbladdningen laddas den fullt på drygt en och en halv timme. Motorn har en effekt på 150 kW och ett vridmoment på 2 500 NM.

Sensationen i att åka med Ebuscos elbuss är att den är helt sensationsfri. Det är tyst, vibrationsfritt och accelerationen är mjuk som en smygande panter. Kort sagt så är bussen en helt ny upplevelse både för passageraren, föraren och omgivningen. Inte minst i ett Sverige där man jagar bättre luftkvalitet. Årsskiftet 2012/2013 var en tredjedel av SL:s bussar dieseldrivna och som bäst Euro V.

Projekt GreenCharges forskare presenterade för drygt ett år sedan en uppmärksammad studie där man kunde visa att den eldrivna bussen med batterier som energibärare inte bara var att föredra ur komfort och miljösynpunkt, utan även var ett bättre alternativ än dagens bussar ur ekonomisk synvinkel. Detta baserat på upphandlingsperioder på åtta år.

Förarmiljön i Ebuscos elbuss är något annorlunda.

Förarmiljön i Ebuscos elbuss är något annorlunda. Hans Hermans kör bussen i hannover

Idag rullar en av Ebuscos elbussar i ett längre test i finska Helsingfors, två bussar är sålda till Norge och den här bussen är på väg till Sverige för ett större fälttest, initierat av GreenCharge, där flera kommuner och projektets forskare kommer att kunna skapa sig en bra bild av hur en eldriven buss fungerar i praktiken i vårt klimat och med våra förutsättningar både vad det gäller upphandligskrav och tidtabeller.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA