Helgens elbilsrally i Tingsryd liknade inget annat rally. Här handlade det om att producera elektricitet och att köra så att man hushållade med den. Mest energieffektiva lag vann och det var Tingsryds stolthet, hockeylaget TAIF, som trampade så tufft på motionscyklarna att de producerade mer energi än de förbrukade under elbilskörningen.

Kort sagt så var det e tävling i kombination med elbilsdemonstartion som lockade Tingsryds-borna till torget utanför Börjes i helgen. Green Charge stod som värd för Green Charge Grand Prix, tillsammans med Nelson Garden, Miljöfordon Syd, Wellness Studio, Hållbara hästkrafter och Renault, i ett soligt Tingsryd under lördagen. Tävlingen hölls i centrala Tingsryd och lockade mycket publik både för att heja fram sina favoriter och för att få en chans att provåka en elbil.

wSN-Elbilsrally-Tingsryd-12

Renault Twizy, tävlingens bil

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tingsryds hockeykillar trampar ivrigt påhejade av bland andra Torsten Nilsson, Nelson Garden.

– Tanken bakom det här är att visa att man mycket väl kan ha kul och tävla även med elbilar, sa Green Charges Jonas Lööf som höll i tävlingen. Samtidigt får man motion och naturen ler sitt varmaste leende som du ser. Det här skapar varken koldioxid eller partiklar till vår gemensamma miljö.

Torsten Nilsson på Nelson Garden ställde ut sina två Teslor, en Roadster och en Tesla S, samt erbjöd provåkning, medan GreenCharge ställde ut nya Renault Zoe, Volvo C30 och V60. Bilar som lockade nyfikna Tingsryds-bor ta en paus i lördagshandlandet för att få veta mer om elbilar och framtidens mobilitet. De tävlande, sammanlagt 10 lag, gjorde upp genom att köra så energieeffektivt som möjligt med Renaults Twizy, en unik bil/mc som visar vägen mot renare och energieffektivare arbetspendling. Twizy är en på papperet en eldriven mc, kan också beställas som EU-moped, men den körs som en kompakt bil och är utrustad så att den fungerar som ett fräckt tyst alternativ för den miljömedvetne pendlaren. Att resorna samtidigt blir billigare är bara en bonus.

wprisutdeln

TAIF Hockey A-lag lag 2 tog hem segern i överlägsen stil och får härmed ta hand om vandringspokalen som överlämnas av GreenCharegs projektledare Jonas Lööf.

Under tävlingen kördes Twizyn av en av de tre tävlande i laget medan de andra två cyklade på motionscyklarna. Det blev förarbyte två gånger så att alla fick ett körpass och två cykelpass. Inte helt oväntat var det hockeykillarna som tog hem segern genom ett heroiskt trampande och en körstil mer baserad på det klassiska ägget under gaspedalen. Numera kalla r vi det effektiv eco-driving.

TAIF Hockeys A-lag lag 2 lyckades trampa hem mer energi än de förbrukade och slutade med ett överskott på 125,4 Wh. Överskott blev de ensamma om, då resten av de tävlande förbrukade mer energi än de producerade.. Tvåa blev Hållbara hästkrafter, en organisation med rötterna i klassiskt biltävlande, och trea TAIF.s förstalag. Miljöfordon SYD Lag 1 körde in på en fjärdeplats.

GreenCharge GrandPrix i Tingsryd 20140531

Resultatlista

Placering Lag Resultat (Wh)
1 TAIF Hockey Alag Lag 2 -125,4
2 Hållbara Hästkrafter 20,8
3 TAIF Hockey Alag Lag 1 140,4
4 Miljöfordon Syd Lag 1 237,5
5 Elbil Småland 273,4
6 Nelson Garden 334,8
7 Liljas Bil 495,1
8 Miljöfordon Syd Lag 2 500,7
9 Blatteteatern Babbe / Kultutverkstan 525,4
DNS Teater-X Tingsryd startade inte