I Davos, värdort för World Economic Forums (WEF) årliga konferens, blir snabbladdning av e-fordon en integrerad del av transportekosystemet

Davos invånare och WEF-deltagarna kan själva uppleva den toppmoderna TOSA-bussen. Den prisbelönta TOSA-bussen som utvecklats av ABB i Schweiz används redan i Genève och kommer snart att tas i drift i Nantes i Frankrike. Elbussen kan ladda batterierna på bara 20 sekunder medan passagerarna stiger av och på. I Davos kommer bussen att köra längs den hårt trafikerade Linje 1 som går från turistcentret till sjukhuset. Detta är första gången TOSA-teknik används i alperna. Tanken är att köra systemet under extrema vinterförhållanden. ABB förväntar sig tillsammans med projektpartners att få värdefulla insikter från det här pilotprojektet.

Dessutom kommer elbilar som transporterar runt deltagarna i Davos att kunna ladda sina batterier på åtta nyinstallerade snabbladdstationer från ABB.

Tillsammans ger TOSA-bussen och laddstationerna en kraftfull och praktisk demonstration av toppmodern hållbar transportteknik som i allt högre grad driftsätts runt om i världen i och med att e-mobilitet blir drivkraften för att få till stånd energieffektivitet med låg miljöpåverkan för bilar, bussar, tåg, fartyg och bergbanor.

”Övergången till elfordon är inte längre en fråga om, utan snarare en fråga om när och hur snabbt”, säger ABB:s koncernchef Ulrich Spiesshofer. ”Elfordon blir allt attraktivare för bilisterna. Förutom att vara ekologiskt ansvarstagande blir de allt billigare att köpa och underhålla.”

ABB är teknologiledande inom de snabbladdningsprodukter och -system som transformerar transportsektorn till att bli globalt hållbar. Hållbara transporter spelar en avgörande roll i kampen mot klimatförändringar när e-mobilitet börjar ersätta fordon som drivs med fossila bränslen och spyr ut växthusgaser som bidrar till den globala uppvärmningen.

Snabbladdning på World Economic Forum
För e-bilar är ABB redan den globala ledaren inom snabbladdning med fler än 6 000 stationer installerade i över 50 länder. I Davos får världens ledare se de åtta nyinstallerade laddstationerna ABB Terra 53 när de laddar. ABB Terra 53 är den bästsäljande laddstationen på 50 kW likström i Europa och Nordamerika och har stöd för laddstandarderna CCS, CHAdeMO och simultan 43 kW växelströmsladdning.

Vad gäller kollektivtrafik ligger den helt eldrivna TOSA-bussen i Davos i framkant av hållbara transportinnovationer. TOSA erhöll den prestigefyllda utmärkelsen Watt d’Or 2018 i kategorin energieffektiv mobilitet från Swiss Federal Office of Energy. TOSA-teknologin har utvecklats i Schweiz av ABB tillsammans med Transport Publics Genevois (tpg), Office de Promotion of Industries et des Technologies (OPI), Services Industriels de Genève (SIG) och busstillverkaren Carrosserie HESS.

Samma TOSA-teknik som används i Davos strömförsörjer bussar på Genèves busslinje 23 som går till flygplatsen. Där använder man överliggande laddkontakter som kopplas in vid utvalda hållplatser utmed rutten för att fylla på batterierna på bara 20 sekunder medan passagerarna stiger av och på. Det miljövänliga systemet i Genève kan på sikt minska koldioxidutsläppen med 1 000 ton per år.

Men ABB:s hållbara transportlösningar är inte begränsade till konventionella bilar och bussar.

ABB förser järnvägssektorn med innovativa och energieffektiva tekniker som traktionstransformatorer och traktionskonverterare som tillverkas främst i Schweiz. Ett exempel är det järnvägsnätet Rhaetian som går mellan Landquart och Davos.

I racingvärlden kommer ABB i det nyligen meddelande samarbetet med elracerbils­organisationen Formel E att hjälpa till att förfina designen och funktionaliteten hos elfordon och infrastruktur liksom tillhörande digitala plattformar.

ABB möjliggör också e-mobilitet på oceangående tankrar, fraktfartyg och passagerarfartyg. Där strömförsörjer ABB:s framdrivningssystem Azipodfartygen med styrbara, högeffektiva eldrivna propellrar som väsentligt ökar fartygens manövrerbarhet och minskar behovet av fossilt bränsle ombord med minst 40 procent.

ABB tar också e-mobilitet till helt nya höjder med kabinbanorna. ABB:s motorer strömförsörjer den brantaste bergbanan i världen som öppnades i den schweiziska alpbyn Stoos i december 2017. ABB-motorerna, som har en total uteffekt på 2,3 MW, gör det möjligt för bergbanan att frakta upp till 1 500 människor per timme i vardera riktningen på den 1,7 km långa rutten. ABB har också tillhandahållit toppmoderna motorer och drivsystem till en nyöppnad kabinbana som fraktar hela 580 passagerare i timmen upp på Tysklands högsta bergstopp – Zugspitze.