Alstom satsar 14 miljoner euro och får därmed en minoritetsandel i franska EasyMile, ett innovativt start-up-företag som utvecklar EZ10, elektriska förarlösa transporter. Parallellt har Alstom och EasyMile tecknat ett kommersiellt partnerskap för att tillsammans erbjuda integrerade lösningar för urbana transporter. Alstom kommer att ta en plats i EasyMile styrelse.

EZ10 erbjuder delad förarlös transport för den där sista kilometern. EasyMiles elektriska transporter kör från en knutpunkt till en slutdestination inom ett begränsat område. EZ10 kan transportera upp till 12 passagerare. Sedan april 2015 har EZ10 använts på fler än 50 platser i 14 länder i Asien, Nordamerika, Mellanöstern och Europa.

-Inom ramen för sin strategi för 2020 är Alstom intresserade av närliggande företag, särskilt inom digitaliseringen. Med denna investering får Alstom mer kunskaper om förarlös teknik och kan växa inom smart rörlighet. Vi tror starkt på EZ10 som redan har testats i flera olika klimat och på olika villkor, säger Bruno Marguet, strategichef på Alstom.

EZ10 transporter används redan idag på en rad platser, som exempel:
– Tre EZ10 transporter är i drift i Sophia Antipolis Business Park i Frankrike som en del av CityMobil2 initiativet. Pendeltrafiken omfattar en km väg, med fem stopp längs vägen.
– Sedan augusti 2016 har två EZ10 transporter använts på allmänna vägar i Helsingfors i Finland. Projektet kallas SOHJOA och syftar till att lösa utmaningar kring rörlighet och användarsäkerhet. Under två år kommer EZ10 att köras i verkliga trafikförhållanden och fokusera på hur fordonen fungerar vid extrema väderförhållanden.
– Två EZ10 transporter används runt en 2 km-slinga i den botaniska trädgården vid Gardens by the Bay i Singapore.

Transporterna mellan Kiviks Musteris fabrik i Kivik som dagligen försörjer centrallager och fabrik med varor kommer i huvudsak att drivas med HVO-bränsle med minimal miljöbelastning, avslutar Pär Landin.