Världens bästa drivmedel för bilar är elektricitet. Om det är grön el. Världens bästa drivmedel kan också vara fordonsgas. Om den består till 100% av biogas, förstås. Varsågoda, världens första laddhybrid som kombinerar el och fordonsgas.

laddhybrid och biogas2

Futuristisk Förarmiljö som fungerar bra även i mörker.

Vi vet det så väl. Jag menar det där att oljan tar slut, extremvädret och växthuseffekten. Alla vill vi rädda vår planet, men de allra, allra flesta av oss tycker att någon annan ska börja rädda planeten. Ingen av oss vill vara den som offrar sin trogna dieselbil för att satsa på miljön. Inte så länge elbilar har för kort räckvidd eller så länge bedömare säger att produktionen av förnybara drivmedel aldrig kan skalas upp till att täcka jordens behov.

– Det gäller att se möjligheter och det gäller att verkligen vilja hitta lösningar, säger Alexander Enulescu på Växjö-företaget Konvegas.

laddhybrid och biogas3

Konvegas har monterat två tuber i kompositmaterial i Amperans redan trånga bagageutrymme, men det blir en kompaktare installation i nästa bil.

Alexander är mannen bakom de Fordar som går att köra på etanol, bensin eller fordonsgas. Han är också mannen bakom den gasdrivna Range Rover Evoque vi skrev om för ett år sedan. Nu presenterar han världens första laddhybrid som går på el och fordonsgas. Är elen grön och fordonsgasen till 100 % biogas så åker man både komfortabelt och snabbt utan att bidra med någonting till växthuseffekten. Nollutsläpp utan räckviddsångest och utan att behöva försaka någonting av det vi vant oss vid från våra kära fossilbränsledrivna bilar. Inte helt sant, dock, eftersom bilen bara är fyrsitsig och det inte finns någon möjlighet att montera dragkrok.

Även om bilen tagits fram av Konvegas och en tysk samarbetspartner finns det flera intressenter i projektet. Konverteringen från bensindrivning till gasdrivning är i huvudsak gjord med delar från Konvegas italienska underleverantör Emer och initiativet till det hela kommer från Carl Wagner som jobbar för tyska TÜV, tyskt provningsinstitut och bilprovning.

laddhybrid och biogas4

Indikerar gasdrift.

 

Världspremiär för bilen var det på en mässa för gasdrivna fordon i Göteborg 11/5, men vi har hunnit med en första provkörning. Egentligen är det en mycket liten skillnad att köra den gasdrivna Amperan jämfört med den bensindrivna. Det enda som märks är en liten lysdiodmarkerade knapp som talar om att bilen går på gas. I bagageutrymmet finns två gastuber i kompositmaterial som tar en del plats.

– Vi kommer att montera något mer kompakta tuber och göra det på ett smartare sätt i nästa bil, förklarar Alexander. Den här bilen är mer som en prototyp för att se hur det hela fungerar.

 

laddhybrid och biogas5

Även Chevrolet Volt kan beställas med gaskonvertering hos Konvegas i Växjö.

Rent tekniskt är det en smart lösning att välja en seriehybrid för konverteringen. En seriehybrid är en bil där elmotorn alltid driver bilen och förbränningsmotorn enbart driver en generator som producerar el till elmotorn. Det betyder att förbränningsmotorn kommer att köras på ett visst antal bestämda varv och det gör det lättare att få ut det mesta av gasdrivningen på ett enkelt sätt.

En laddhybrid som går på el med en räckviddsförlängare som drivs med förnybart drivmedel är verkligen en framtidsbil. En bil som tyvärr ingen biltillverkare tycks vilja visa något intresse för. Konceptet minskar koldioxidutsläppet för en svensk normalbilist med runt 80 %, samtidigt minskar det behovet av stora batterier i en elbil och behovet av förnybara drivmedel till förbränningsmotorerna.

– En framtidsbil som vi kan leverera redan i dag, ler Alexander. Faktiskt kan kunden välja en Chevrolet Volt eller en Opel Ampera.