Folksam har presenterat sin lista på bilar som är både ett bra miljöval och ett bra säkerhetsval. En lista där både Volvo C30 Drive och Mercedes E 200 NGT saknas. Jag har en annan lista med andra segrare.

Märkligt, tyckte jag när jag såg listan första gången. Ännu märkligare mot bakgrund av att samma Folksam helt glömde Volvos bilar förra gången de presenterade sin lista. Den gången backade Folksam efter en massiv kritik och lade till Volvos Drive-modeller i en reviderad lista.

bild2

Märkligt, tyckte Volvos presschef, Bo Larsen, när jag frågade honom varför C30 inte var med i år heller. Men inte förvånande, tillade han efter en stund.

Märkligt, men knappast oväntat, sa Mercedes svenske presschef Sverker Dahl.

Jag skulle vilja säga att det döljs en hel rad med märkligheter i den här listan. Det som förvånar mig allra mest är hur Folksam fullständigt pulvriserar det lilla förtroendekapital som man ändå har kvar som en del i det svenska folkhemsbygget. Att presentera en så ofullständig lista ger en väldigt amatörmässig stämpel på det seriösa arbete som Folksam ändå gör i sin krocksäkerhetsforskning.

Jag skulle kunna svälja att man missar en och annan bilmodell om det inte var för att Toyota/Lexus utses till vinnare i fyra av de sex olika kategorierna som Folksam delat upp bilarna i.

Jag skulle kanske köpa även det då jag vet att Toyota/Lexus är bra bilar ur både säkerhetssynpunkt och miljöbilssynpunkt.

Men, det hela blir väldigt tråkigt mot bakgrund av att Toyota/Lexus varit och är en stor uppdragsgivare åt Folksam. Så här svarar Google om jag söker på kombinationen Folksam och Toyota: ” Toyota bilförsäkring är utvecklad tillsammans med oss på Folksam. Du får en generös försäkring där bland annat hyrbil ingår!”

 

Två unikt starka varumärken slarvas bort fullständigt i en oetisk bästa-lista över bilars krocksäkerhet och miljövänlighet.

Därför presenterar jag härmed min bästa-lista vad gäller krocksäkra bilar som samtidigt är bra miljöval.

Bästa av samtliga bilar är utan tvekan Nissan Leaf. Den första elbilen med fem stjärnor i Euro-NCAP. Den vinner på högsta miljöpoäng utan att förlora vad gäller krocksäkerhet. Finns inte ens med i Folksams lista.

Volvo V60 med marknadens mest avancerade förarstöd.

Näst bäst är Volvo V60 med T4F-motorn. Marknadens bästa förarstöd med bland annat City Safety, bästa betyg i Euro-NCAP och dessutom en motor som kan köras på förnybart bränsle med mycket liten miljöpåverkan.

VW Cross Touran Ecofuel

bild3

På tredje plats kommer VW Touran och Opel Zafira. Båda bilarna kan köras på biogas, också ett förnybart bränsle, de har full pott i Euro-NCAP och rymmer dessutom sju personer.

Mercedes E 200 NGT

bild4

Fjärde platsen ger jag till en klassisk sedan. Mercedes har alltid stått för lyx och komfort men numera är miljön och säkerheten också viktiga delar i märkets marknadsstrategi. E-klass är den klassiska bakhjulsdrivna sedanen så förfinad den kan bli. Samtidigt drivs den med det bästa förnybara drivmedlet för tillfället, fordonsgas som kan vara biogas. Dessutom finns en rad med system för förarstöd och ett av marknadens bästa strålkastarsystem som tillval.

 

Ska vi kanske ha en uppstickare också?

Det blir naturligtvis tvillingarna Opel Ampera och Chevrolet Volt som presterat utmärkt i Euro-NCAP:s tester. Två snygga fyrsitsiga kupé-modeller med modern laddhybridsteknik. Elbilar utan räckviddsproblem med mycket liten miljöpåverkan om de körs korta sträckor. Lite mer tveksamma för den som kör långsträckor, dock.