Så här ser den alltså ut BMW:s första elbil i3. Den har precis presenterats i en världsomspännande presentation över nätet med inslag från de tre reella presentationerna i London, New York och Peking. Presentationen var i sitt upplägg väldigt snarlik den Volvo Lastvagnar gjorde vid lanseringen av nya Volvo FH-serien. Lite av Halleluja, lite upptempomusik och lite melodifestival, typ: ”Hello London, are you ready”.

bmw i3 2

Det intressanta med bilen är hur BMW gjort hållbarhet och förnybarhet till ett koncept runt en personbil. Bilens byggs till stor del upp av kolfiber som produceras med elektricitet från vattenkraft och själva sammansättningsfabriken får sin elektricitet från vindkraft.

Ren tekniskt är bilen en elbil med en räckvidd på 13-16 mil. Den kan köpas med en räckviddsförlängare i form av en tvåcylindrig bensinmotor och fungerar då som en laddhybrid med räckvidd i klass med en av dagens förbränningsmotorbilar. BMW i3 är fyrsitsig och väger 1 200 kg.

Utöver koncepttänket med hållbar produktion var BMW oerhörd noga med att nämna ord som premium och körmaskin i ett tresiffrigt antal under presentationen. BMW vill försäkra sig om att samma kunder som köper dagens BMW också köper morgondagens.

bmw i3 3

Bilen backas upp av en mängd elektronik som appar för smartphones och avancerad batteriövervakning.

Priset för BMW i3 i grundutförande är 339 900 kr. Med räckviddsförlängare (Range Extender) kostar BMW i3 375 900 kr.