Tänk dig att du korsar Tesla, Uber och Lego för att skapa en lättbyggd självkörande elektrisk lastbil. Andra har tänkt tanken och först ut är brittiska Charge. Ett företag som också är inblandade i något som kallas Roborace, ett racingmästerskap för självkörande elektriska bilar. Tanken bakom projekten är att man vill öka antalet elbilar på vägarna och sprida tekniken som används i detta mästerskap. Teamet bakom Charge släpper alltså nu en ny elektrisk lastbil.

charge-el-lastbil

Frågan är dock hur intressant racing utan förare blir och hur effektiva distributionsbilar utan förare, som också ska leverera godset till mottagaren, blir.

Prototypen av lastbilen avtäcktes på konferensen WIRED 2016 i London. Denis Sverdlov, VD för Roborace och ansvarig sade att lastbilen kommer att byggas 2017. Den kan byggas på fyra timmar av en enda person. Det innebär att 10 män, som jobbar tvåskift en dag kan montera 10.000 lastbilar per år.
Företaget vill bygga lastbilar som sträcker sig från 3,5 ton till 26 ton och utforma alla sina fordon för att vara i linje med elektriska fordonslagstiftningen i London och Storbritannien.

De första 16 milen körs lastbilen med nollutsläpp, enligt företagets första tekniska beskrivningar. För längre resor, kan en dual mode användas för att fylla på batteriet och utöka räckvidden till 80 mil. Lastbilarna är tänkta att byggas på en rad nya fabriker i Oxfordshire under de närmaste åren.

– Vi finner dagens lastbilar helt oacceptabla, sade Sverdlov i ett uttalande.

– Vi tar bort alla hinder för introduktionen av elfordon genom att prissätta dem i linje med konventionella lastbilar, vilket ger varje åkare eller företag, oavsett hur stort eller litet, möjlighet att ändra sitt sätt att transportera varor och göra våra städer till bättre platser att leva i, fortsätter Sverdlov.

Charge har ett nära samarbete med Roborace när det gäller att utveckla elektroniska komponenter för elektriska självkörande fordon.

Roborace är en planerad förarlös racingserie där 10 lag tävlar om att utveckla de bästa artificiellt intelligenta bilarna. Fordonen kommer att tävla vid samma tillfällen – men inte samma lopp – som den elektriska racingserien Formel E.