Framtiden tillhör elbilarna. Det är Håkan Andersson med företaget FuelReduce i Linköping övertygad om.

ford transit2

– Det fina är att vi redan idag har lösningar där elbilen kan ersätta vanliga bilar med förbränningsmotor, säger Håkan. Och detta går att räkna hem ekonomiskt.

– Det fina är att vi redan idag har lösningar där elbilen kan ersätta vanliga bilar med förbränningsmotor, säger Håkan. Och detta går att räkna hem ekonomiskt. Förarmiljön är så gott som oförändrad, vilket betyder att den är modern och lättöverskådlig. I instrumentklustern finns mätare för batterikapacitet och växelspaken är av klassisk DAF-typ. Framåt, neutral eller bakåt.

Håkan har bestämt sig för att importera Smiths program av lätta transportbilar där alla är eldrivna. Det handlar i princip om Ford Transit som byggts om och fått en ny elektrisk drivlina. Själva elektroniken och den 90 kW starka elmotorn sitter under huven medan batterierna sitter monterade under lastutrymmet.

ford transit3

Håkan Andersson med företaget FuelReduce i Linköping på förarplatsen i nya Smith Edison.

– Smith har byggt den här typen av elbilar under flera år men det är först nu vi kan få se dem i Sverige, förklarar Håkan.

 

ford transit4

Under huven är det helt annorlunda. Här finns elektronik som styr drivning och batteriernas välbefinnande både vad det gäller laddning och temperatur.

I dagsläget erbjuds Smith Edison, den eldrivna Transiten, som rullande chassin för påbyggnad, skåpbil och som buss med 12 till 17 sittplatser. De finns i tre olika längder och totalvikterna varierar från 3.500 kg till 4.600 kg. Bilen vi provkörde var en skåpbil på 3.500 kg med inredning för hantverkare. Utan inredning kostar bilen idag runt 80.000 €, vilket motsvarar knappa 700.000 kronor och detta plus moms.

– Jag ser det som en bra investering, säger Håkan. Inte minst för miljön naturligtvis, men det går att räkna hem det högre priset genom lägre driftskostnader redan efter knappa fem års körning.

Både ekonomin och räckvidden är naturligtvis beroende på körstil, modellval och hur tungt lastad bilen är. När det gäller räckvidden handlar det om mellan 10 och 20 mil, vilket gör att den fungerar utmärkt i stadsmiljö och för närdistribution.  Med en bil som utnyttjas dagligen räknar man hem investeringskostnaden tidigare.  På pluskontot finns saker som en tysthet som gör att man kan ge sig in i bostadsområdet utan att störa. På minussidan finns naturligtvis begränsningen i den korta räckvidden.

 

ford transit5

Rymligt skåp för hantverkaren eller serviceföretaget. Smith Edison i skåpversion säljs oinredd. Den har exakt samma innermått i skåpet som motsvarande bil med förbränningsmotor.

En sådan här bil köper man om man vet att den dagliga körningen inte är längre än vad bilen klarar. Tricket i att hitta ekonomi i att åka elbil ligger i att analysera körningen först. Den stora vinsten är de låga milkostnaderna på drygt en krona milen beroende på elpris. Smith har en lösning för snabbladdning som kan ge en högre nyttjandegrad för bilar som körs i skift, vilket betyder att en bil kan rulla runt 50 mil på en dag. Normal laddning ligger på 6-8 timmar medan snabbladdningen rar 4 timmar.

Vi väljer att snurra runt lite på smågator och ringleden i Linköping. Starta bilen är enkelt bara man följer rutinerna där elsystemet ska korrigera sig och läsa av batteristatus innan vi kan rulla ut. En åtgärd som är enklare än att glöda en diesel, bara att vänta några sekunder innan startnyckeln vrids det sista hacket. Växelväljaren har tre lägen, framåt, neutral eller bakåt.

Batterierna är utrymmeseffektivt placerade under lastutrymmets golv.

Det första intrycket är tystnaden även om däckljud och annat når upp i kupén. Efter en stund känner vi hur lättkörd bilen är. Bra vrid från start gör det lätt att hänga med i trafikrytmen. För att hålla nere elförbrukningen har Smith valt att sätta en hastighetsspärr vid 80 km/t.

– Runt hörnet väntar fler versioner av lätta lastbilar med eldrift, förklarar Håkan. Vi får se vad marknaden i Sverige vill ha. Det finns versioner med totalvikt upp till 12 ton.