Häromdagen var det premiärvisning av Mercedes-Benz Urban eTruck. En helt unik eldriven lastbil med en totalvikt på 26 ton och 20 mils räckvidd som kan komma att radikalt minska både buller- och utsläppsnivåerna i stadsmiljöer.

Weltpremiere für den Mercedes-Benz urban eTruck: lokal emissionsfreier und leiser Verteilerverkehr

Urban eTruck är som namnet antyder framtagen för stadstrafik, närmare bestämt tung distributionskörning av till exempel matvaror till stormarknader och liknande.

Mercedes-Benz Trucks; Urban eTruck; Elektro-Lkw; Weltpremiere; Elektromobilität; modulares Batteriekonzept; Verteilerverkehr ; Mercedes-Benz Trucks; Urban eTruck; Electro-Lkw; world premiere; electric mobility; modular battery concept; distribution;

Den tre-axlade lastbilen saknar traditionell motor och växellåda under hytten och har istället en eldriven bakaxel med två trefas 400 volts motorer på vardera 125 kW vid hjulnaven på den drivande axeln. Det ger lastbilen en effekt på 335 hästkrafter och ett vridmoment på 2 x 500 Nm. Då en el-motor ger fullt vridmoment redan från start får Urban eTruck köregenskaper som är perfekta i stadstrafik. Dessutom är den helt tyst!

 

Lastbilen har tre batterimoduler på totalt 212kWh, placerade mellan rambalkarna. Det ger en räckvidd på ca 20 mil vilket är mer än nog för de flesta distributionsbilar på en slinga. Med en CCS Typ-2 koppling och 100kW laddstation laddas batterierna fullt på bara två timmar.

Vid inbromsning laddas batterierna genom att elmotorerna fungerar som generatorer som laddar batterierna. Det minskar också belastning och slitage på de vanliga bromsarna.

Batterier, elmotorer och andra komponenter väger totalt ca 1,7 ton mer än motsvarande delar på en dieseldriven lastbil. Men eftersom EU-kommissionen vill öka den tillåtna totalvikten på fordon med alternativa drivlinor med upp till ett ton, betyder det att Urban eTruck bara har ca 700 kg mindre lastförmåga än en jämförbar lastbil med traditionell drivning.

Mercedes Urban eTruck kommer att visas offentligt på IAA mässan i Hannover den 22-26 september.

Weltpremiere für den Mercedes-Benz urban eTruck: lokal emissionsfreier und leiser Verteilerverkehr

Med en CCS Typ-2 koppling och 100kW laddstation laddas batterierna fullt på bara två timmar