Christian von Koenigsegg, fjärde killen från höger, slog än en gång mässbesökarna i Geneve med häpnad. Denna gången med en laddhybrid som toppar över 400 km/t.

Christian von Koenigsegg, fjärde killen från höger, slog än en gång mässbesökarna i Geneve med häpnad. Denna gången med en laddhybrid som toppar över 400 km/t.

Jag har länge bett om en laddhybrid som också kan köras på biodrivmedel.

– Varsågod, säger Christian von Koenigsegg. Nya Regera kan köras på elektricitet och E85.

Jag har också bett om en fyrhjulsdriven elbil med räckvidd i klass med en dieselbil.

– Varsågod, säger Volker Pulskamp. Nya Quantino är eldriven, fyrhjulsdriven och har en räckvidd på 100 mil.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUtvecklingen går blixtrande snabbt när det gäller bilar med elmotorer. Från norska Think, till dagens elbilar har det skett en dramatisk utvecklning. I år visades det två eldrivna bilar med effekter på över 1000 hk på bilmässan i Geneve. Dessutom visade Audi sin R8 e-tron generation 2. En eldriven supersportbil med en räckvidd på 45 mil som nu blir beställningsbar, även om den i huvudsak ska ses som ett rullande utvecklingslaboratorium.

Koenigseggs senaste skapelse heter Regera och det är en bil som accelererar 0-100 km/t på 2,8 sekunder, eller 0-400 km/t på 20 under sekunder. Koldioxidutsläppet är 32 gram/km enligt den europeiska körcykeln. Det blir dock betydligt högre vid långkörning.

Christian von Koenigsegg och hans team har tagit fram en unik drivlina utan växlar. Bilen har tre elmotorer. En som driver direkt på förbränningsmotorns vevaxel. Den fungerar också som startmotor. Dessutom finns det två elmotorer som sitter på varsin sida av differentialen på bakaxeln. Den här lösningen betyder att bilen får ner full effekt över båda bakhjulen utan differentialspärr. Den betyder också att ytterhjulet kan hjälpa till och ge bättre kurvegenskaper genom att mer kraft läggs på det vid kurvtagning. Vid start och låga hastigheter är bilen eldriven. När extra kraft behövs, som exempelvis vid acceleration 150-250 km/t, vilket går på 3,2 sekunder, går V8:an in och hjälper elmotorerna. Koenigseggs patenterade konstruktion, där elmotorerna driver direkt på drivaxlarna och förbränningsmotorn driver direkt på slutväxeln, minskar effektförlusterna från motor till hjul med 50%.

En extrem röd sportbil med måsvingedörrar. Har vi sett det förut? Jodå, Quant F kanske kan nå samma ikonstatus som 50-talets Mercedes SL. Den är i vart fall ännu mer banbrytande än vad måsvingemercan var på den tiden. Volker Pulskamp, pressansvarig på NanoFLOWcell visade nya Quant F i Geneve.

En extrem röd sportbil med måsvingedörrar. Har vi sett det förut? Jodå, Quant F kanske kan nå samma ikonstatus som 50-talets Mercedes SL. Den är i vart fall ännu mer banbrytande än vad måsvingemercan var på den tiden. Volker Pulskamp, pressansvarig på NanoFLOWcell visade nya Quant F i Geneve.

Minst lika revolutionerande är den teknik som NanoFLOWcell tagit fram Istället för batterier lagras energin i saltvatten, skulle man kunna säga. Bilen är en mycket avancerad supersportbil byggd på en monocoque i kolfiber. Den går under namnet Quant F och är andra generationen superbil med den här tekniken. Man har på ett år höjt effekten och ökat räckvidden från 60 mil till 80 mil. Företaget började jobba med den här tekniken i slutet av 2013 och nu har de två bilmodeller som de visar på årets Geneve-mässa i början av mars.

Interiören i Quant F är mycket futuristisk med tunn trälaminering över mittkonsolen och en instrumentering som bygger på bildskärmsteknik.

Interiören i Quant F är mycket futuristisk med tunn trälaminering över mittkonsolen och en instrumentering som bygger på bildskärmsteknik.

NanoFLOWCELL AG tar snabba kliv i en värld där utvecklingen visserligen går fort men för tillfället kan ingen annan tillverkare mäta sig med Liechtensteins biltillverkare. Jämför vi med Tesla, som just nu är den kanske närmaste konkurrenten, så har Tesla ännu inte fått visat sin folkligare, och billigare, version av sin avancerade, och dyra, eldrivna femsitsiga coupé Tesla S. NanoFLOWCELL kommer att visa både Quant F och en billigare modell kallad Quantino i Geneve.

Det roliga med Tesla och nanoFLOWCELL är att det handlar om bilar som byggs av bilentusiaster där man ser eldrivningen som ett mervärde som gör bilen ännu bättre istället för något som är det sura äpplet dagens biltillverkare måste bita i för att ha en chans att överleva.

Tekniken bakom Quant F och Quantino bygger på ett NASA-patent som gått ut. Istället för batterier lagras energin i saltvatten, skulle man kunna säga. Bilen tankas med en elektrolytisk vätska som vanligtvis innehåller metallsalter i en vattenlösning. Quant F har två tankar på vardera 250 liter.

– Istället för att använda väte och syre, som i en vanlig bränslecell, använder vi två joniserade vätskor, en med positiv laddning och en med negativ laddning, förklarar Nunzio La Vecchia, som är chefsingejör med ansvar för tekniken bakom de här bilarna.

Vätskorna pumpas genom flödescellen, som i Quant F kallas för en nanoFlow cell. Tekniken ger möjlighet att i de 500 literna få med sig så mycket energi att det räcker för att köra den 5,25 meter långa fyrhjulsdrivan bilen 80 mil.

Prestanda är imponerande. Tack vare de 1090 hk som maximalt kan tas ut ur systemet kan bilen nå en toppfart på över 300 km/t. För att nå detta har man valt att ge bilen ett system med två växlar. En elmotor har som bäst vrid på låga varv, vilket betyder att det inte går att varva den hur högt som helst. Flödescellen kan mata drivlinan med en kontinuerlig strömstyrka på 50 Ampere. Strömmen kan lagras i stora superkondensatorer, som laddas när fulla effekten inte tas ut och vid retardation, för att vid höga effektuttag kunna mata imponerande 2 000 Ampere. Någon siffra på accelerationen 0-100 uppges inte men den bör vara bättre än eller möjligen i nivå med supersportbilar som Koenigsegg One 1, som dock har högre toppfart.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bilen är i grunden fyrhjulsdriven, men elmotorerna på framaxeln kan frikopplas så att den blir bakhjulsdriven för att ge föraren en annan körupplevelse. Läs möjlighet att sladda lite om han/hon tycker det ärr kul.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Vi strävar efter att ge föraren den maximala stabiliteten i alla situationer och det är i vissa lägen, exempelvis höga hastigheter, lättare med enbart bakhjulsdrivning, säger La Vecchia.

Jag vill, som journalist, reservera mig lite mot hans påstående, men samtidigt ge honom rätt i att styrningen kan bli mer neutral om bilen är bakhjulsdriven. En fyrhjulsdriven bil kan lätt bli understyrd i vissa situationer.

Quantino är en mindre och kortare bil med beskedligare prestanda men också en bättre räckvidd på 100 mil med enbart eldrift. Även den är fyrhjulsdriven.

Quantino är en mindre och kortare bil med beskedligare prestanda men också en bättre räckvidd på 100 mil med enbart eldrift. Även den är fyrhjulsdriven.

Den stora skillnaden mellan Quant F och Quantino är tekniken som i Quant F jobbar med en spänning på 735 volt, medan den mer sansade Quantino jobbar med 48 volt. Fördelen med den lägre spänningen är att service och säkerhet är betydligt smidigare då kraven på lågvoltssystem är betydligt lägre.

Den har fyra elmotorer på vardera 25 kW och det ger omräknat 136 hk. Bilen har en toppfart på 200 km/t och den kan köras 20 mil i sträck i den hastigheten. Kör man snålt kan man köra 100 mil mellan tankningarna. Quantino har två 175 liters tankar som tankas precis som vi tankar bensin idag fast med dubbla slangar.

Ett luftslott som inte kommer att kunna tas till serieproduktion? Fantasifordon som inte fungerar i verkligheten?

Nja, det hela känns faktiskt ganska trovärdigt. Den första prototypen, Quant E, är i alla fall TÜV-godkänd för att köras på allmän väg.