Scania tittar hela tiden på nya lösningar när det gäller framtidens lastbilsflottor. Senaste nytt är en studie där man tittar på hur ett lastbilschassi skulle kunna se ut för en eldriven lastbil med batterier som energilagring. Alltså inte den eldrivna lastbilen som används till elvägarna där strömmen tillförs från elledningar över vägen. Nyckeln är att få ner vikten utan att chassit blir klenare och här ser forskarna möjligheter i att användningen av kompositmaterial i strukturen av ett fordons chassi kan minska vikten med upp till 40 proven. Detta enligt ny forskning från Scania och Stockholms Kungliga Tekniska Högskolan.

Nya lätta material såsom kompositer spelar en allt större roll i morgondagens tunga fordonen. Särskilt i stadsbussar och distributionslastbilar. Scania arbetar tillsammans med forskaren Magnus Burman från Stockholms Kungliga Tekniska Högskolan i ett arbete som går ut på att undersöka möjligheterna att använda lättare material i lastbilens konstruktion. Detta främst i chassi och andra bärande delar av fordon.

– Våra studier visar att viktbesparing på upp till 40 procent kan uppnås när viktiga bärande delar ersätts med lättare material, säger Burman.

Minskad fordonsvikt, eller så kallad strukturell vikt, betyder mer lastvikt och därmed mer transporterat gods per körning. Detta utgör en stor möjlighet både för att skona miljön och för att införa olika typer av lösningar som bygger på elektrifiering .

– När det gäller distributionsbilor handlar det ofta om skrymmande varor, så viktbesparingar är inte så viktiga, säger Burman. Men en eldriven lastbils räckvidd är starkt beroende av fordonets vikt. Halverad vikt betyder fördubblad räckvidd för varje körning.

Kompositmaterial har för närvarande ett högt inköpspris, men sett ur ett livscykelperspektiv blir den ekonomiska kalkylen realistisk.

– Utöver den låga vikten har kompositmaterial både styrka och styvhet, medan utmattning och åldrande inte ses som problem, fortsätter Burman. Komponenter tillverkade i kompositmaterial rostar inte, och de bryts inte ner på samma sätt som strukturer i metall.

En annan fördel med att tillverka chassin i komposit är att det är möjligt att skapa större integrerade strukturer än med stål. Detta innebär färre skarvar, vilket i sin tur ytterligare minskar vikten.

– Framtidens fordon kommer att vara tillverkade av en större blandning av material, med fokus på både funktion och vikt, säger Burman. Vi vill helt enkelt ha rätt material på rätt plats, så jag ser en ökad integration av olika funktioner i materialvalet i morgondagens lastbils- och busskonstruktioner. Detta skapar helt nya möjligheter i morgondagens designprocess, konstruktion och produktion.

Burman fortsätter, ”Jag vågar säga att morgondagens transportfordon kommer att skilja sig en hel del från dagens när det gäller utseendet. Exakt hur återstår att se.”

Scania har tagit fram en vision för ett integrerat lättviktschassi tillverkat av kolfiberkompositmaterial och anpassat för användning i en helt eldriven lastbil med lång räckvidd och presenterar nu sin vision när det gäller vissa av framtidens lastbilar. De lätta, självbärande konstruktionen lånar både material och konstruktionslösningar från flygindustrin. Batteriet är placerat i utrymmet i mitten.