Geneviève Fioraso, fransk minister med ansvar för högre utbildningar och forskning invigningstalar i Grenoble.

Geneviève Fioraso, fransk minister med ansvar för högre utbildningar och forskning invigningstalar i Grenoble.

Grenoble satsar på mobilitet i harmoni med naturen och människors behov av att fritt kunna röra sig i den franska alpstaden. Toyota är med i ett samarbetsprojekt där car-sharing företaget Cité Lib, energiföretaget EDF och staden Grenoble precis har invigt en storsatsning med små eldrivna fordon i kombination med eldrivna spårvagnar och tåg. Satsningen går under namnet Ha:mo, vilket står för Harmonic mobility och navet för det hela är ett program för smarta telefoner. Ett program där man kan boka upp de små eldrivna Toyotorna. Helt nya i-Road gör härmed Europa-premiär.

Förarmiljön i Toyotas i-Road

Förarmiljön i Toyotas i-Road

Förarmiljön i Toyotas i-Road

Personlig mobilitet ger individen möjlighet att röra sig fritt i staden. Det kan handla om bilar, cyklar, mopeder eller spårtaxis. Poängen är att man ska kunna ta sig hela vägen från a till b så smidigt som möjligt. Allt fler lösningar baserade på elfordon visas världen runt och det lovar gott för stadsmiljön och kampen mot fossilberoendet liksom växthuseffekten.

Cité lib, ett franskt car-sharing företag, inför nu tillsammans med Toyota begreppet harmonisk mobilitet i franska Grenoble. Idén är att knyta samman allmänna färdmedel med personliga fordon som inte påverkar miljön negativt, och är så små att de motverkar trängseln. En trängsel skapad av bilar som allt mer framstår som ett problem i städerna.

wSN Toyota iRoad 18, Jacques Wiart 140911

Jacques Wiart, vice Borgmästare i Grenoble, med ansvar för mobilitet och urban logistik

– Vi ser problemen med luftföroreningarna och det eskalerar i takt med att människor har svårt att hitta parkeringsplatser, säger Jacques Wiart, vice Borgmästare i Grenoble, med ansvar för mobilitet och urban logistik. Dessutom bor vi i en gryta med berg runt om så vi är extra känsliga både för luftföroreningar och trängsel. Det går inte att bygga ut staden hur mycket som helst.

Det bor 160 000 personer i Grenoble. Räknar man med förorterna blir det 300 000 personer som på ett eller annat sätt har att ta sig till och från olika plaster inom området. Centrala Grenoble är fortfarande en ganska öppen stad med grönytor och breda boulevarder på vissa ställen. Spårvagnarna går i ett eget gräsbevuxet område i mitten av de fyrfiliga boulevarderna och nätverket av spårvagnar är ganska väl utbyggt. Ändå känner sig många tvingade att ta bilen in till centrum eller mellan olika områden.

Maxime Tassin, en av grundarna av Cité lib

Maxime Tassin, en av grundarna av Cité lib

– Det är det vi ska ändra på, och vi ska få människor att hellre välja det miljövänliga alternativet, ler Maxime Tassin, en av grundarna av Cité lib. Vi har valt modern it-teknik och två olika eldrivna kompakta fordon tillverkade av Toyota för att lösa detta.

Idén är att du söker ett tillgängligt fordon via ett program i din smarta telefon, bokar det och betalar det över telefonen. Har du längre sträckor du ska resa kan det vara smart att boka och betala både fordon och spårvagn i samma program. Kostnaden för elfordonet är 3€ första 15 min, och sedan fallande till slutligen 1€ per 15 min. Kostnaden för de allmänna färdmedlen är 2€ för de första 15 min och 1€ för följande.

Cité Lib öppnar dörren för harmonisk mobilitet med hjälp av Toyota i-Road.

Cité Lib öppnar dörren för harmonisk mobilitet med hjälp av Toyota i-Road.

Toyota Coms

Toyota Coms

De fordon som erbjuds är Toyota i-Road och Toyota Coms. Båda är eldrivna och extremt kompakta. Det går att ställa fyra i-Road på en vanlig p-plats. I-Road är så ny att bilarna som tillhandahålls i Grenoble i princip kan betraktas som förseriefordon. Den är tvåsitsig, även om man kanske inte ska placera allt för biffiga vänner i baksätet. Den är trehjulig och den lutar när man svänger. En teknisk lösning gör att framhjulen höjdjusteras i relation till rattutslaget. Coms är ensitsig men har en större bagagelåda bak. Den är fyrhjulig.

Totalt kommer 70 fordon att finnas tillgängliga, hälften av varje. Det betyder att detta blir den största samlingen av i-Road i hela världen. Toyota i-Road finns bara i Grenoble och i Toyota city i Japan.

– Vi ser i-Road som vårt bidrag till en bättre miljö och den plattform där elbilar med batterier som energibärare bäst fyller sin funktion, säger Bengt Dalström, informationschef på Toyota i Sverige. Vi är övertygade om att bränslecellen är en bättre lösning för större fordon.

Då kommer vi till frågan om varför just Grenoble. Den besvaras blixtsnabbt av Geneviève Fioraso, fransk minister med ansvar för högre utbildningar och forskning. Hon har sina rötter i Grenoble och talar gärna om stadens betydelse som kunskapscentra med universitet och en lång historik som skolstad.

– Tidningen Times utsåg Grenoble till ”The secret capital of innovation”, säger hon med ett brett leende, så självklart är det här som framtidens transportsystem ska byggas och visas upp för omvärlden.

Grenoble må vara hemligt när det gäller dess betydelse för utvecklingen i världen, men de flesta känner till stadens historik med ett vinter-OS 1968. Ett OS där samtliga tre guldmedaljer i de alpina grenarna erövrades av Frankrikes Jean-Claude Killy. Svenska Toini Gustafsson tog två guld i längdåkning. Det gick dock inte lika bra för Japan.

Takeshi Uchiyamada, styrelseordförande i Toyota Motor Corporation

Takeshi Uchiyamada, styrelseordförande i Toyota Motor Corporation

– Signatur-melodin för vinter-OS i Grenoble är ändå välkänd i Japan och för många synonymt med de olympiska spelen i allmänhet, förklarade Takeshi Uchiyamada, styrelseordförande i Toyota Motor Corporation.

Det kan vara en av orsakerna till att Toyota storsatsar och är med i uppbyggnaden av något som Geneviève Fioraso kallar för den smartaste lösningen för framtidens urbana miljöer. En lösning där ett kompakt eldrivet fordon blir en förlängning av de allmänna färdmedlen och allt drivet på ett sätt som inte skapar vare sig växthusgaser, partiklar eller fossilbränsleberoende. En annan orsak kan naturligtvis vara att man kommer in på huvudkonkurrentens revir. Det enda fordon som idag är en konkurrent till i-Road är Renaults Twizy.

wSN Toyota iRoad 5 140911

I projektet kommer totalt 161 laddpunkter för pr att byggas upp för de fordon som ingår i projektet. 27 laddparker kommer att byggas nära knutpunkter och stationer i det allmänna transportnätet. På dessa kommer det att finnas 4-6 laddplatser för bilarna som ingår i projektet och 1-2 laddplatser för andra privatägda elfordon.

wSN Toyota iRoad 6 140911

I-Road laddas på 3 timmar medan Coms laddas på 4 timmar. Dessutom kommer 14 likströmsladdare med ChaDeMo och Combo 2-standard att byggas upp för de som har riktigt bråttom. växelströmsladdarna kommer att ladda med 3-22 kW, medan likströmsladdarna kommer att ladda med 22 kW.

Hela projektet invigdes fredagen den 12 september i år.