Renault är pionjärer när det gäller elbilar i allmänhet och nu gör fransmännen också en storsatsning på eldriven racing. Formula E ska bli elbilarnas motsvarighet till dagens Formula 1 och en rad nya möjligheter som inomhus racing öppnar sig.

Många teknikskiften möts av en stor skepsis och har väldigt svårt att tränga igenom på bred front. Eldrivna fordon tycks vara på väg att komma över den tröskeln. Man hittar nya lösningar och nya användningsområden allt snabbare. Tuff racing med eldrivna formelbilar är på gång i Formula E. Renault har en bil, Spark-Renault SRT_01E, som testkörs just nu och Venturi, företaget bakom elkonverteringen franska La Postes Citroën Berlingo, kommer att ställa upp med ett team i samarbete med Leonardo di Caprio. Även Virgin, med flygbolaget Virgin Atlantic, ger sig in i den elektriska formelbilsvärlden i samarbete med grundaren Sir Richard Branson.

Totalt är det tio team som ställer upp i det FIA-organiserade, internationella motorsportorganisationen, mästerskapet som kommer att köras på racingbanor i Kina, Malaysia, Brasilien, Uruguay, Argentina, USA, Monaco, Tyskland och Storbritannien under 2014.

racing 2

Det intressanta i att köra formelracing med elbilar är att så många internationellt kända ambassadörer för sunt miljöarbete kommer in och kan ge uppmärksamhet åt något som tar udden av eventuell tråkighetsstämpel när det gäller elbilar. En annan intressant sak är att just eldrivningen ger teknikerna helt nya möjligheter att bygga bilar med bra vägegenskaper då batterierna kan flyttas och därmed bilens tyngdpunkt. Samtidigt kan man fortsätta racingen inomhus utan problem.

Renault visade sin eldrivna formelbil för första gången på bilmässan i Frankfurt i september och nu rapporterar testföraren Lucas di Grassi, efter tester gjorda på en racingbana i Frankrike, att testerna har gått riktigt bra. Bilen har testkörts med mindre batterier och en begränsad effekt på 50kW i motorn. Den kommer att köras med en effekt på 200 kW när tävlingarna drar igång nästa år.

– Det är en härlig känsla att köra Formula E-bilen för första gången, förklarade Lucas. Jag kan lova alla förarna massor av kul med den här bilen.