Elbilsåkarna i och runt Olofström har nu moderna semi-snabbladdare utplacerade på olika ställen i kommunen. Risto Heiskanen, som är kommunens vaktmästare, Lars-Erik Hellgren, kommunens Energi- och klimatrådgivare, samt Eva Johansson, kommunens miljösamordnare, kan glädja sig åt de fyra stolparna med intelligent kommunikation.

 Alla stolparna är Garos semi-snabbladdare med två Typ 2-uttag. De har en kapacitet på 22 kW, vilket betyder en laddtid på 1-2 timmar, beroende på hur tomt batteriet är i någon av våra vanligaste elbilar. Tesla tar dock längre tid.

– Vi valde att lacka dem rosa för at de lätt ska kännas igen, säger Eva Johansson.

Vi träffar henne vid den stolpen som står intill kommunhuset. Den används flitigt av Risto Heiskanen, som är kommunens vaktmästare och, bland annat, kör ut posten i en eldriven Renault Kangoo. 

Eva Johansson är Olofströms kommuns miljösamordnare.

Eva Johansson är Olofströms kommuns miljösamordnare.

– De andra tre stolparna finns runt om i kommunen i anslutning till annan kommunal verksamhet, fortsätter Eva.De är alla publika och de är alla inne i GreenCharges system.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAtt de är inne i vårt system betyder att man kan identifiera sig med GreenCharge-kortet och i framtiden öppnar det för betallösningar, men ännu så länge är laddningen gratis.

Tekniken bakom stolparnas intelligens sköts av CGI med bland annat övervakning av status och registrering av när och hur mycket som användarna laddar sina bilar. En bra grund för forskningen vad gäller användarbeteende. Varje stolpe kopplar upp sig mot CGI över mobiltelefonnätet och eventuella problem upptäcks omedelbart.