Världens första spålösa tåg, eller förlängda buss, presenterades i Zhuzhou i centrala Kinas Hunan-provins den 2 juni 2017. Det 30 meter långa tåget med tre vagnar är en del av ett intelligent expressjärnvägsnät som utvecklats för att köras på gummidäck i stället för skenor . Tåget kan köras i en hastighet av 70 km / t och rymmer upp till 500 passagerare och erbjuder nya alternativ för att lätta på moderna transporter. Tåget drivs av el och kan resa 40 km per full laddning. Det laddas på hållplatser och 10 minuters laddning ger 25 km körsträcka


ART, Autonome Rail Rapid Transit, har utvecklats av CRRC Zhuzhou Institute Co. Ltd, som producerar nyckeldelar för höghastighetståg.

Tåget är ca 30 meter långt och utrustat med sensorer som kan läsa vägarnas dimensioner och planera sin egen väg. Det är som att ha en virtuell tåg för tåget.

Tåget har tre vagnar med en kapacitet på 300 personer. Ett fem-vagnståg kan rymma upp till 500 passagerare.

De flesta medelstora och små städer har inte råd med dyra tunnelbanesystem, eller systemen tar för lång tid att bygga. Andra fördelar är dessutom lägre ljudnivå och snävare kurvtagning.

Enligt regeringen i Zhuzhou-staden i Hunan-provinsen kommer en 6,5 kilometer lång ART-byggnad att byggas genom centrum Zhuzhou och trafiken påbörjas under 2018.