Fredag 8 juli (Magnus skriver)
Även fredagen blir en dag i blommornas stad. Hustrun får sitt lystmäte på den flytande blomstermarknaden och hon tar det tveksamma beslutet att köpa ett par kilo lökar. Som om bagaget inte var svårhanterligt nog redan innan. Samtidigt utmanar jag ödet på Amsterdam Dungeons där berättelser om stadens historia blandas med bloddrypande effekter. Såväl spindlar i håret som blodskvätt från en galen kirurg ska få oss besökare att tappa huvudet.
På eftermiddagen tar jag en långpromenad genom både Rembrandt Park och Vondelpark där turister och invånare njuter av sommarsolen. Målet för promenaden är EM i friidrott på Olympiastadion där ett kvällspass med bl.a. 200-metersfinalen står på programmet. Väl framme är dock biljetterna slut och det finns fler köpare än säljare på den inofficiella marknaden. Resan tillbaka går med det utmärkta kollektivtrafiksystemet. Den relativt begränsade biltrafiken i förhållande till cyklar och spårvagnar ger storstadsatmosfär där gångtrafikanten har huvudrollen.
Lördag 9 juli (Magnus skriver)
Vi rullar ur garaget efter att ha lagt ut rutten till Muider slott sydost om Amsterdam. Vi är där en stund före öppningsdags och får bevittna en slusspassage där Amsterdams detaljstyrda vattennivå regleras. Man får några flashbacks till filmen Göta kanal när båtarna ska angöras och förtöjas med centimeterprecision, alltid med gubben vid ratten och gumman i fören. Slottet från 1300-talet ger ännu en historielektion och även kunskaper om arkitektur och design från medeltiden. Hustrun, som jobbar med stadsplanering till vardags, vill titta på den relativt nyanlagda staden Almere strax nordost om Amsterdam. Vi åker dit och tar en promenad. Cykelstråken är mycket väl utbyggda och bussarna har egna gator. Det senare blir vi varse när vi av misstag råkar ratta oss ut på en sådan sträcka. Det dröjde en bra stund innan vi kunde komma bort från den igen och de resenärer som väntade på buss såg lite förvånade ut. Men som tur var gick det bra.
Vi lunchar på IKEA ännu en gång. Den här gången strax söder om Amsterdam och passar på att ladda under tiden. En annan Teslaägare, Ruurd Bouwman, uppmärksammar vår exotiska regskylt och att vi kommer från Sverige. Han har mycket att berätta om sitt Teslaägande medan han stolt poserar vid sin nya modell S med 20-tums fälgar som är specialbeställda från USA.
Han säger att just denna supercharger, som ligger vid Teslas serviceanläggning, är världens näst mest använda efter Fremont i Kalifornien. En anledning är ett taxibolag med många körningar till närbelägna flygplatsen Shiphol som tidigt köpte 200 Tesla modell S. De åtta platserna är nästan helt upptagna medan vi är där.
Bouwman säger också att han tidigare har haft BMW och Ferrari men nu har en helt ny syn på bilkörning tack vare Tesla. Tystheten och autopiloten gör bilkörningen till ett nöje och det blir gärna en omväg för att titta på saker han inte har upptäckt tidigare. Efter en timmes laddning är batteriet fullt igen och vi åker söderut mot Den Haag. Detta är bilens förlovade land med fyra- och femfiliga motorvägar (i varje riktning!). Trots lördag eftermiddag är trafiken bitvis tät och man förstår hur det kan se ut en vardagsmorgon. Det pågår mycket vägarbeten men utan att störa trafiken. Efter en knapp timmes körning når vi hotellet i Voorburg utanför Den Haag. Efter incheckning och lite vila på rummet har vi har gott om tid att ta pendeltåget till centrum för ett kvällsbesök.