Nissan tar för sig på marknaden för elbilar. Med Nissan Leaf som mest sålda elbilen både world wide och i Europa har man en stabil grund att bygga på. Nästa steg är en bred satsning med Barcelona som nav: Man mixar Leafs drivlina med den kompakta transportbilen NV200 och får både en skåpbil, en rymlig familjekombi och en taxi. Allt under varumärket Nissan e-NV200.

Nissan har tagit på sig ledartröjan när det gäller elbilsutvecklingen och man vill gärna behålla den. Efter framgångarna med Nissan Leaf är det nu dags för lätta transportbilar och taxibilar. Enligt Nissan står de för den mesta trafiken i världens metropoler och Nissan räknar med att snabbt nå genomslag när det gäller bättre luftkvalitet genom att erbjuda bilar som fyller kundernas behov utan att bidra med vare sig partiklar eller koldioxid till den luft vi alla ska andas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nya Nissan e-NV200 är en kompakt transportbil som klarar att transportera 2 SJ-pallar. Den är lättlastad med två öppningsbara dörrar bak. Dörrar som kan öppnas 180 grader så att en truck kan komma intill för lastning. En skjutdörr är standard men en andra kan monteras på andra sidan som tillval. Bakdörrarna kan också bytas mot en topphängd baklucka.

Bilen har en maxlast på 483 kg och tjänstevikten är 1737 kg. Den är alltså inte byggd för tunga laster men tar ganska skrymmande last i det lådformade lastutrymmet, som är 2,04 meter långt. Bredden är 1,22 meter på det smalaste stället och lasthöjden är 524 mm. Bilen kan inte utrustas med dragkrok.

För den som har kört elfordon och är insatt  i tekniken är Nissan e-NV200 ingen stor nyhet. På papperet är den egentligen väldigt lik de flesta elbilar. Framför allt liknar den Renaults Kangoo, Citroëns Berlingo och Peugeots Partner. Alla finns i eldrivna versioner med två eller fem säten.

Bilen har en räckvidd på 17 mil enligt den europeiska körcykeln. Vid testkörningen visade de flesta bilarna färddator på en räckvidd runt 13 mil. Då med luftkonditionering på och utan eco-driving.

Laddningen kan göras på tre olika sätt. Antingen i 8 timmar med vanlig 220 volt i det vanliga uttaget, två hål i väggen, eller med en Wallbox som ger mer ström och laddar bilen på 4 tim. Snabbast går det med en CHAdeMO snabbladdare på 50 kW likström. Då laddas bilen till 80% på 30 min.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Körmässigt överraskar den med sin smidighet tack vare den vridstarka elmotorn som driver från o varv per minut och uppåt. Ingen växellåda behövs. Det enda men man behöver välja är bakåt eller framåt. Den har också bra vägegenskaper tack vare låg tyngdpunkt och bra viktfördelning mellan axlarna. Faktiskt lite av en sportbil på vägen.

Bilen kommer att börja levereras i höst och den kan köpas antingen som tvåsitsig skåpbil eller femsitsig familjekombi. Köparen av den senare kan då få tillgång till supermiljöbilspremien. Priserna på skåpmodellen börjar vid 313 118:- inklusive moms och den femsitsiga kombin kostar från: 334 938:- också inklusive moms. Från det priset kan man räkna bort 40 000:-, som är den svenska supermiljöbilspremien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA