Renault breddar sitt utbud av helt eldrivna lättlastare till fyra modeller. Skåpbilen, Kangoo Z.E., är den mest sålda i sitt slag i Europa och nu väljer Renault att även lansera den större skåpbilen, Master Z.E..

Bakgrunden är en hel del ny teknik som underlättar för elbilsanvändaren. Det handlar om nya batterier som tagits fram tillsammans med LG Chem, nya motorer som Renault tagit fram själva och tillverkar i egna fabriker i Frankrike. Utöver detta så har värmeanläggningen optimerats med en värmeväxlare som sparar på strömmen när det är kallt ute.

Renault Master Z.E. drivlina

Renault Master Z.E. drivlina

Vi fick en föraning om att ett genombrott var på gång när personbilen, Zoe Z.E., visades på bilmässan i Geneve 2016. Den hade då fått ett nästan dubbelt så kraftfullt batteripaket med en kapacitet att lagra 41 kWh, jämfört med 22 kWh, i tidigare versioner.

Nu får skåpbilarna samma batteriteknik men i ett kompaktare batteri som lagrar 33 kWh, vilket betyder att räckvidden enligt NEDC ökar från 17 mil till 27 mil för Kangoo Z.E. med övrig ny teknik. Master Z.E. får en räckvidd på 20 mil enligt samma körcykel. Omvandlat till vardagen en vanlig sommardag blir det runt 20 mil för den lilla skåpbilen och 15 mil för den stora. Bilarna får två helt nya energieffektivare motorer på 60 respektive 75 hk. Effekten låter inte så imponerande, men tack vare elmotorns starka vridmoment på låga varv blir bilarna väldigt pigga i stadstrafik. De hänger med övrig trafik i hastigheter upp till i vart fall 115 km/t.

Renault Master Z.E.

Renault Master Z.E.

Laddningen har även den uppdaterats så att man laddar bilen fullt på 6-7 timmar och kan toppa upp med en körsträcka på cirka 3,5 mil under en timmes lunchpaus. Tanken är att skåpbilarna ska kunna köras i tvåskift på urbana distributionsuppdrag.

Dessutom har Renault två ännu mindre eldrivna lättlastare i form av Zoe Z.E. som skåpbil utan baksäte och Twizy som fyrhjulig eldriven skoter med ett mindre lastutrymme bakom föraren. En dröm för det miljömedvetna pizzabudet och för alla som vill slippa tvåtaktsrök och tjutande skotermotorer i städerna.

Utöver detta så lanserar Renault ett komplett mjukvarustöd som hjälper till att hitta laddplatser, styra förvärmning/kylning av fordonet och hålla koll på batterier och annat som har med fordonet att göra i den smarta mobilen eller över nätet.

Renault_50323_global_en

Renault Kangoo Z..E. kommer i två olika längder, 4,28 meter eller 4, 66 meter, med 2 eller fem säten eller som crew cab för påbyggnad till pickup eller annan specialversion. Lastvolymen är mellan 3 och 4,6 kubikmeter och lastkapaciteten är upp till 650 kg.

Renault Master Z.E. kommer i fyra versioner med olika längder, L1H1, L2H2, L3H2, samt L3 i flakversion. Lastvolymerna sträcker sig frå 8 till 13 kubikmeter och lastkapaciteten sträcker sig från 1.000 kg till 1.100 kg.