Fågel eller fisk? Bil eller motorcykel? Leksak eller nyttofordon? Renult Twizy är ett udda fordon som väcker många frågor och massor av nyfikenhet. Men, mest av allt väcker den hopp om minskat oljeberoende och bättre miljö.

Renault twizzy3

Första gången jag såg en Twizy var i samband med klimatkonferensen i Köpenhamn 2009. Världen oroade sig för klimatförändringarna och Renault visade upp sin satsning på elfordon. Jag minns hur jag imponerades av den kreativitet som Renault och organisationen A better place visade prov på.

Femsitsiga Renault Fluence, en koldioxidneutral elbil med batteribytesteknik skulle kunnat lösa både problemen med räckviddsångest och rädslan för att de dyra batterierna skulle bli omoderna och värdelösa. Lilla tvåsitsiga Twizy skulle kunna lösa problemen med trängsel, buller och luftföroreningar i världens storstäder. Då presenterades Twizy i hippieklädsel med en stor blomma som visade laddnivå bakom vindrutan.

Där, inför världens viktigaste beslutsfattare, presenterades lösningar som skulle kunnat hjälpa oss att bryta trenden mot ökat oljeberoende och en växthuseffekt som hotar vår planet. Jag minns hur svårt det var att ens nämna ordet imponerad samma dag som man talade om vad klimatkonferensen åstadkommit. Konkurrenstänk, avundsjuka och handlingsförlamning grusade mångas förhoppningar. Stora ord blev inte mer än en bisats i samma storlek som en tumnagel.

Nu har A better place gått i konkurs, Twizy blivit stramare och marknadsförs med chica, lite lätt busiga storstadsungdomar som åker till disco genom megastadens folk- och bil-tomma gator. Vi fortsätter att bygga upp ett växthus med koldioxiddimmor runt vår planet och forskare varnar för extrema kostnader och extrema väder. Drömmen om ett snabbt trendbrott har gått i stå, men Twizy finns kvar och A better place har fått en andra chans tack vare en ny köpare och kan drivas i minst två år till.  Åtminstone i Israel.

Renault twizzy4

Vad är då Twizy för fordon? Kort beskrivet är Twizy en fyrhjulig eldriven motorcykel med bakhjulsdrift. Så står det i vart fall i registreringspapperna. Den finns också som EU-moppe med mindre effekt. Låt oss koncentrera oss på mc-versionen. Det är den vi provkört.

Jag har en resa på 24 km krokig mindre landsväg närmaste vägen till redaktionen. En resa som brukar ta runt 20 min med min Volvo V70. Med Twizyn tar samma resa också 20 minuter. Volvon gör av med bensin för 30:- och Twizyn gör av med el för 3:-. Volvon slits extra mycket och släpper ut extra mycket koldioxid just för att det handlar om småkörningar när jag ska till och från redaktionen. Twizyn trivs allra bäst med just småkörningar. Den släpper inte ut någon förorening mer än möjligen lite damm från bromsar och däck.

Twizy är tvåsitsig. Man sitter efter varandra på rad. Bra säkerhet med krockkuddar och bälten.

Sommartid är det en fröjd att köra Twizyn. Den har vindruta, tak och vindrutetorkare men dörrarna är bara halva. Sidorutor saknas alltså, så lite cabriolet-känsla blir det. Lite sportighet också för den delen. Twizyn är lite av en ovanligt hög gokart med en härlig vägkänsla. Man sitter liksom inne i en mc och styr med en ratt. Komfortmässigt är den helt ok, lite stötig med plaststolar som kan bli väl klibbiga om det är varmt ute. Dessutom viner det en hel del om elmotorn, men den är betydligt tystare än en vanlig mc eller skoter. Väl inne i staden är det superenkelt att parkera Twizyn.

Renault twizzy5

Jag funderar lite på hur det blir till vintern. De höga smala hjulen borde fungera bra med dubbade vinterdäck. Visst, det blir kallt om nosen då Twizyn saknar värme, men det är ändå mer väderskyddat än på cykel, moped eller mc. Rutan är elvärmd för att fixa imman eller isen och det finns en blåtandsmottagare för strömmande musik från exempelvis en smartphone. Mental värme i midvinternatten. På tal om natt så är strålkastarna faktiskt riktigt bra både på halvljus och helljus. Det höga extra bromsljuset höjer säkerheten.

En saklig beskrivning av Twizyn är att den är billig i drift, miljövänlig, tyst och samtidigt rolig att köra. Den är den felande länken mellan bil och mc. Lika långt ifrån en bil som från en mc. Säkerheten kan inte mäta sig med säkerheten i V70:n men den är betydligt säkrare än en mc. Två personer kan sitta efter varandra i Twizy och båda har bälte. Framför föraren finns en krockkudde.

Renault twizzy7

Tillbaka till tankarna vid presentationen under klimatkonferensen. Jodå, vi skulle minska vår miljöpåverkan drastiskt om vi gjorde våra dagliga pendlarresor med Twizy istället för dagens bilar med förbränningsmotor, och dessutom skulle vi minska trängseln i de stora städerna. Två Twizy får plats på en parkeringsplats.