Audi tillhör de tillverkare som känner sig för med olika tekniska lösningar för framtida eldrivna bilar. Först ut bland presenterade elkoncept var den rent eldrivna supersportbilen Audi e-tron, baserad på Audi R8. En ren Tesla-utmanare. Bilen kommer att serieproduceras i en begränsad upplaga och nu har Audi tagit fram ett program för smarta mobiltelefoner som gör det möjliga att övervaka bilens laddningstillstånd och planera resan med hjälp av just mobilen.

reseplanering 2

Bilens räckvidd markeras med mörkare grön färg

Kort beskrivet fungerar programmet så att bilen kommunicerar med din mobiltelefon över mobilnätet. En tvåvägskommunikation som innebär att du kan se var din bil är, hur mycket batteriet är laddat och om du behöver sätta på kylning eller värme utav kupén.

Du kan också se hur långt du kommer på den laddning du har avbildat på en karta med en cirkel för bilens räckvidd. En räckvidd som beräknas efter din körstil. Körstilen lär sig programmet av att ”åka med dig” en tid. Information om vägar, köer, eventuella höjdskillnader och vädersituationen påverkar räckviddskalkylen. Programmet visar också var det finns laddstationer inom din räckvidd.

 

reseplanering 3

Laddstationer inom din räckvidd visas på displayen.

Du kan också planera en resa och den tid resan kommer att ta genom att tala om för programmet vart du ska och när du vill vara där. Då föreslår programmet en resväg och en laddstation längs vägen, vid behov. Tiden planeras med en beräkning av hur lång tid nödvändig laddning kommer att tas.

Godkänner du planeringen klickar du ok, och programmet startar laddning när det behövs, kyler eller värmer kupén vid behov och väcker dig i tid för att resan skall kunna genomföras.

reseplanering 4

Programmet visar bilens laddningstillstånd med mera.