Scania jobbar hårt med automatisering och teknik för självkörande lastbilar och företaget ser många fördelar med den nya tekniken. Inte enbart miljöfördelar, även om det är en viktig sporre i utvecklingen. Det handlar om allt från massproduktion i tillverkningsledet till skräddarsydda lösningar som gruvprojekt i Australien och platooning i Singapore.

– Det är systemet som är viktigt, inte det enskilda fordonet, säger Som Tom Nyström, expertingenjör på Scania.

– Det handlar om kunder som ökar effektiviteten i sin dagliga verksamhet, fortsätter han.

Nyström förklarar att system som Scanias webbplatsoptimering redan är effektiva runt om i världen. Dessa system kan hjälpa till med logistik och leveransstöd, Scanias Intelligent Control Environment (annars kallad ICE). Det innebär att kundens transport kan följas och övervakas i realtid. Det är också möjligt att erbjuda självkörande lösningar eller en autonom transportledning (ATS).

Det är viktigt att komma ihåg att dessa är modulära system som gör att ATS-lösningarna kan skräddarsys till en rad områden, inklusive gruv-, hamntransporter och kollektivtrafik. Dessutom påminner Nyström oss om att Scania inte längre definieras av leverans av högklassiga fordon, utan istället genom sitt engagemang i hela mobilitetsekosystemet. Eftersom företaget gör övergången till en mobilitetsleverantör, omfattar den alltmer anslutning med 5G och dess partnerskap med Ericsson. ATS hjälper även Scania att stärka sitt hållbarhetsåtagande. Scanias autonoma transportlösningar erbjuder ökad effektivitet, minskat bränsle och ytterligare eliminering av avfall.