Hermes och Mercedes-Benz Vans har kommit överens om ett omfattande strategiskt partnerskap för att elektrifiera fordonsflottan åt Hermes som är en budfirma. Tanken bakom projektet är att börja använda batterielektriska fordon i logistikleverantörens normala trafik i en pilotfas i Stuttgart och Hamburg i början av 2018. Fokus kommer att ligga på ekonomin, hållbarhet och praktiska utsläppsfria skåpbilar när de används i den daglig verksamheten. I slutet av 2020 avser Hermes Tyskland att använda sig av 1500 Mercedes-Benz Vito och Sprinter elektriska skåpbilar i stadsområden över hela Tyskland.

– Förra året meddelade vi att vi kommer att sätta en Mercedes-Benz elektrisk skåpbil i serieproduktion igen; vår första var 2011. Vi är stolta över att vi redan nu kan meddela att Hermes blir vår första kund – och med ett stort antal fordon på det, säger Volker Mornhinweg, chef för Mercedes-Benz transportbilar.

D320985-Mercedes-Benz-Vision-Van

Mer ekonomi och hållbarhet, högre kvalitet

Parterna har som mål att förbättra effektivitet, produktivitet och hållbarhet i paketleveranser. Detta har delvis utlöst av den snabba tillväxten i e-handel och de resulterande utmaningarna för kurir-express-paket (CEP) företag. Ett annat syfte är att skapa och genomföra idéer som förbättrar servicekvaliteten för kunderna. Med hjälp av tysta och lokalt utsläppsfria fordon vill Mercedes-Benz skåpbilar och Hermes Tyskland göra ett bestående bidrag till att optimera närdistribution i stadstrafik. Hermes har som mål att senast 2025 genomföra leveranserna i innerstadsområden i alla större tyska städer helt utan utsläpp. Enbart el från 100 procent förnyelsebara energikällor kommer att användas för att ladda elektriska fordon batterier. Elen kommer att genereras med en helt neutral effekt på klimatet och därmed i linje med den gröna el etiketten ”Grüner Strom” från miljöorganisationer.

Ett särskilt fokus ligger på den tekniska genomförbarheten och den ekonomiska effektiviteten av batterielektriska fordon CEP industrin. Nya koncept ska utvecklas för att integrera batterielektriska bilar – inklusive den infrastruktur som krävs laddning – i befintliga verksamhetsprocesser.

 

Framgångsrikt samarbete under mer än 40 år

I över 40 år har Hermes och Daimler haft en växande partnerskap huvudsakligen baserad på konventionella fordon, men också med en lång tradition inom forskning och utveckling av alternativa drivsystem. Samarbetet går tillbaka till de 1990-talet och tester av de allra första vätgasdrivna skåpbilarna. 2001 testade Hermes en Mercedes-Benz Sprinter med bränslecellsteknik under normala driftsförhållanden. 2011 tog den Hamburg-baserade logistikleverantör den första serietillverkade elbil från Mercedes-Benz Vans, Vito E-CELL, i drift. De två företagen också samarbeta när det gäller fordon över 3,5 ton. Tillsammans med Hermes och staden Stuttgart driver för närvarande Daimler ett fälttest med en flotta bestående av fem batteridrivna Fuso Canter E-CELL i närdistribution i Stuttgart. Testet inleddes i april 2016.