Volvo Cars har meddelat att alla nya Volvo-bilar som lanseras från och med 2019 kommer att vara utrustade med en elmotor. Ett historiskt beslut då det innebär att man inte längre kommer att tillverka bilar som endast är utrustade med förbränningsmotor. Samtidigt innebär beslutet att elektrifieringen ges en central position i företagets framtida verksamhet.
Still from animation - Plug-in hybrid, Twin Engine

Still from animation – Plug-in hybrid, Twin Engine

Det är viktigt i sammanhanget att säga att bilarna kommer att tillverkas i flera olika grader av elektrifiering från mild hybrid, vilket betyder en mycket liten grad av elektrifiering, till helt elektriska bilar utan förbränningsmotor. I ett tidigt skede kommer man att erbjuda både dieselbilar och bensindrivna bilar med mildhybrid, medan dieselmotorerna har slutat att vidareutvecklas vilket tyder på att de kommer att fasas ut. Volvo framhåller kombinationen av en laddhybrid med en trecylindrig bensinmotor som ett bra alternativ till dieselmotorn.
Mildhybrid brukar med dagens terminologi betyda att man använder generatorn smartare och låter den ladda vid motorbromsning då förbränningsmotorn stängs av och startas vid behov med hjälp av generatorn som också kan användas som startmotor. Volvo säger ännu så länge inget om man anser att den här generator/elmotorn betraktas som elmotor i deras tillkännagivande, men illustrationen pekar på att det är generator/elmotorn som man menar med att bilen har en elmotor och det betyder att tillkännagivandet inte är så revolutionerande som det kan låta från början. Mildhybriden drivs alltså inte med en elmotor. Här används elmotorn bara för att starta förbränningsmotorn och det har egentligen gjorts sedan början av 1900-talet, men med en separat elmotor istället för en kombinerad generator/elmotor.
Volvos mild hybrid 48 volt

Volvos mild hybrid 48 volt

 
Tillkännagivandet är ett av de viktigaste besluten taget av en biltillverkare för att ställa om sin tillverkning för elektrifiering. Det belyser även hur elektrifieringen banar väg för ett nytt kapitel i bilens historia, mer än hundra år efter att förbränningsmotorn uppfanns.
 
– Det här handlar om kunden, säger Håkan Samuelsson, VD och koncernchef. Människor efterfrågar elektrifierade bilar i allt större utsträckning och vi vill möta våra kunders nuvarande och framtida behov. Nu kan du välja en elektrifierad version av din favoritmodell från Volvo.
 
Volvo Cars kommer att lansera ett antal elektrifierade bilmodeller i sitt modellprogram, och dessa kommer att utgöras av renodlade elbilar, plug-in hybrider och milda hybrider. Håkan säger att Volvo ska ha levererat minst 1 miljon twin-engine och elektriska bilar till år 2025. 
 
Volvo Cars kommer att lansera fem renodlade elbilar mellan åren 2019 och 2021, varav tre kommer att vara Volvo-modeller och två elektrifierade prestandabilar från Polestar, Volvo Cars prestandamärke. Fullständiga uppgifter om dessa modeller kommer att meddelas vid ett senare datum, men Volvo avfärdar inte tanken på laddhybrider från Polestar som komplement till helelektriska bilar.
Still from animation - Battery electric, Pure

Still from animation – Battery electric, Pure

 
Dessa fem bilar kommer att kompletteras av ett antal bensin- respektive dieselbaserade 48-volts plug-in hybrider och milda hybrider och utgör då, enligt Volvo, det bredaste utbudet av elektrifierade bilar som någon biltillverkare på marknaden kan erbjuda.
 
Detta betyder att det i framtiden inte kommer att säljas några Volvo-bilar utan elmotor, eftersom bilmodellerna som endast är utrustade med förbränningsmotor kommer att fasas ut och ersättas av bilar med förbränningsmotor förstärkt med elektrifierade alternativ. Dock kommer redan lanserade modeller att säljas med de motoralternativ de har idag, diesel och bensin, så länge kunderna efterfråga de här bilarna.
 
– Det här tillkännagivandet innebär att vi inte längre kommer att tillverka bilar som endast drivs med förbränningsmotor, säger Håkan Samuelsson. – Volvo Cars har uppgett att man planerar att sälja totalt 1 miljon elektrifierade bilar till år 2025. Vi sa så för att vi menar det. Och det här är hur vi ska nå det målet.
 
Tillkännagivandet understryker Volvo Cars åtagande att minimera sin miljöpåverkan och göra framtidens städer renare. Volvo Cars fokuserar på att minska koldioxidutsläppen från såväl sina produkter som från sina fabriker. Målet är att produktionen ska vara helt klimatneutral senast år 2025.
 
Beslutet är även i linje med tillkännagivandet tidigare den här månaden om att Volvo Cars kommer att göra Polestar till ett nytt elektrifierat globalt prestandavarumärke. Thomas Ingenlath, Senior Vice President Design på Volvo Cars, kommer att leda Polestar i egenskap av VD.