Volvo Cars bygger sin första fullt elektrifierade bil i Kina. Det meddelade företaget på Shanghai bilsalong i Kina. Den nya modellen kommer att baseras på Volvos CMA-plattform för de mindre bilarna, och den blir tillgänglig att köpa under 2019 och exporteras ut i världen från Kina.

 Beslutet att tillverka den första fullt elektrifierade bilen i Kina markerar den centrala roll som Kina kommer att spela i Volvos elektrifierade framtid och understryker Kinas växande betydelse som ett tillverkningscentrum för bilindustrin.

Så här tänker sig Volvo att använda sin CMA-plattform  till den kommande elbilen.

Så här tänker sig Volvo att använda sin CMA-plattform till den kommande elbilen.

Nästa generation laddbara Volvo-bilar kan bli helelektriska och tillverkade i Kina.

Nästa generation laddbara Volvo-bilar kan bli helelektriska och tillverkade i Kina.

 – Volvo Cars stödjer fullt ut kinesiska regeringens mål för renare luft som de har stakat ut i sin senaste femårsplan. Det är helt i linje med våra kärnvärden miljöomsorg, kvalitet och säkerhet, säger Håkan Samuelsson, VD för Volvo Cars. Vi menar att elektrifiering är svaret för en hållbar mobilitet.

 Kina är världens största marknad för elektrifierade bilar och landet har ambitiösa mål för att expandera försäljningen av el- och hybridbilar med syftet att komma till rätta med trängsel -och luftproblemen i städerna.

 Volvo Cars har som mål att sälja totalt en miljon elektrifierade bilar – rena elbilar och hybrider – till 2025. Företaget ska också utveckla en fullt elektrifierad bil på sin SPA-plattform. Volvo planerar också att erbjuda en plug-in-hybrid version till varje modell.

 Volvo Cars har tre fabriker i Kina. I Daqing som tillverkar 90-bilar, i Chengdu som tillverkar 60-bilar och i Luqiao som tillverkar 40-bilar.