Volkswagen-koncernen har för närvarande åtta elbilar och laddhybridbilar i sitt produktutbud. Ytterligare tjugo modeller planeras till år 2020.

Den transparenta fabriken (Die Gläserne Manufaktur) i tyska Dresden har nu öppnats igen och blir ett nytt skyltfönster för Volkswagen med inriktning på elektrisk mobilitet och digitalisering. Efter 14 år avslutades här produktionen av lyxmodellen Phaeton den 18 mars.

Omkring 50 interaktiva utställningar och bilar ger besökarna möjlighet att uppleva framtidens mobilitet på ett nytt sätt i en informativ miljö. Besökare erbjuds även en halvtimmes provkörning med Volkswagens elbilar och laddhybrider.

VW3

Äventyr för hela familjen 

En av höjdpunkterna i utställningen är konceptbilen Sport Coupé Concept GTE som presenterades på Genèvesalongen 2015. Bilen kombinerar en exklusiv sportbilsdesign med innovativ laddhybriddrift, och utgör en av höjdpunkterna i utställningen. Det högteknologiska konceptet med 380 hk erbjuder nollutsläpp genom användning av två elmotorer och ett batteri som kan laddas externt. Dessutom har denna bil med maxhastighet på 250 km/h en genomsnittlig bränsleförbrukning på endast 2,0 l/100 km vid blandad körning.

− Detta nya skyltfönster för elektrisk mobilitet och digitalisering berättar historien om bilen från allra första början och in i framtiden, och är ett spännande äventyr för hela familjen. Vår utställning ger möjlighet till praktisk erfarenhet av innovativ framtida teknik med fokus på fördelar för kunden, säger Siegfried Fiebig, talesman för Volkswagen Sachsen GmbH.

Martin Dulig, vice premiärminister i delstaten Sachsen och minister för ekonomiska frågor, arbete och transport, betonade att fabriken inte bara är en viktig arbetsgivare, utan också attraktiv för besökare.
− Vi är mycket glada över att fabriken har en framtid. Vi är övertygade om att det snart åter kommer att produceras mycket moderna fordon här, fordon som är framtidsinriktade, eldrivna och digitala. Sachsens innovativa leverantörer har varit mycket lojala mot Volkswagen, såväl vad gäller alternativa drivlinor, lättviktskonstruktioner, energisparande teknik som automatiska drivfunktioner.

VW2

Fyra områden illustrerar framtidens mobilitet 

Volkswagens utställning har delats upp i fyra olika områden för att illustrera framtidens mobilitet. Förutom provkörning kan besökarna ta en virtuell körtur genom Dresden i en GTE-simulator och uppleva den ultimata körglädjen på eldrift. Där finns även en glasmodell av en e-Golf som visar drivningskomponenter i elfordon i skala 1:1.

Det andra området visar de senaste förarassistanssystemen från Volkswagen som gör körningen enklare och säkrare. I ergonomiska bilstolar kan besökarna lyssna på hur fordonet ger förarstöd i vissa körsituationer, och lära sig mer om fördelarna med hjälpmedel som automatisk filhållning och sensorer för ”döda vinkeln”.

Det tredje området visar möjligheterna med digitala nätverk och smartphones, från uppkopplingslösningar som Car-Net och e-Remote till integrerade smartphone-funktioner via App-Connect med gränssnitten Apple CarPlay™, Mirror Link™ och Android auto™.

Ett fjärde område presenterar framtidens mobilitet. Förutom Sport Coupé Concept GTE, enlitersbilen XL1 och det eldrivna minibusskonceptet Bulli finns också den eldrivna skotern ”Last Mile Surfer” som kan komma att tillverkas i Sachsen.

Utställningen visar inte bara nyheter från Volkswagen, utan inbjuder också besökarna att komma med egna idéer om mobilitet i framtiden genom videofilmer, ett sätt att ge allmänheten möjlighet att delta i innovationsprocessen.

Fler elbilar och laddhybrider på gång 

Den nya utställningen är bara det första steget i en omfattande ombyggnad av den transparenta fabriken. Produktionstekniken i fabriken kommer att göras om under det kommande året för att möjliggöra flexibel montering av olika fordon. Dresden kommer i framtiden att ha kapacitet för montering av ytterligare modeller i premium- och lyxsegmentet samt helt eldrivna fordon.

Om transparenta fabriken:

  • 50 interaktiva utställningar och bilar 
  • Provkörningar av Volkswagens elbilar och laddhybrider 
  • Höjdpunkt: Sport Coupé Concept GTE med innovativ laddhyridteknik