På Olav V:s gata i Oslo möter vi de verkliga elbilsproffsen. Det är kö till ABB:s ultramoderna snabbladdare, men det går undan. 15,3 kW skickas ner i en Nissan Leaf på en halvtimme och A K Schille hinner knappt med sin löprunda innan det är dags för honom att rulla intill.

– Jag brukar normalt sett ladda bilen hemma, det räcker fram och tillbaka till jobbet med marginal för en resa in till jobbet. 3 x 3,5 mil är vad jag klarar vintertid, säger A K Schill.

Han har köpt sin Nissan Leaf för ett halvår sedan och är mer än nöjd med att han tog steget över till en elbil. Han berättar att han betalar varje enskild laddning från grönnkontakts snabbladdare i Norge med ett enkelt sms.

Han är med andra ord inte en storförbrukare enligt Grönnkontakts standard. En storförbrukare köper ett månadskort för 500 Nkr och laddar fritt från alla deras snabbladdare i Norge.

– Det viktigaste för mig var miljön när jag valde att skaffa en elbil, förklarar Schille. Näst viktigast var ekonomin. Bensin är dyrt, liksom bompengar (norska för vägavgifter).

Schille bryr sig inte så mycket om förmånen att få köra i bussfilen.

– Den tar de säkert bort 2017, ler han

Han är bosatt utanför Oslo och den mesta körningen görs till och från huvudstaden. Lagom långa resor för att elbilen ska vara det perfekta valet.

– Tittar vi på de längre resorna så är det fortfarande inte optimalt. Längs E6 finns det snabbladdare i ett bra nätverk, men tar vi riksväg 4 är det omöjligt ännu så länge. De bygger dock ut även där.