Tittar vi på hur kommunerna satsar för att vara föregångare mot fossiloberoende transporter är det Sölvesborgs kommun som har ledartröjan. Här finns fler elbilar per invånare än vad Oslo kan uppvisa och detta tack vare lokala eldsjälar och Liljas bil som engagerad leverantör.

Liljas har sålt dryga 80 elbilar under de två senaste åren. En siffra som sätter dem i en unik situation i Sverige. 60 av de bilarna är Renault Kangoo och resten är Renault Zoe.

– Intresset är stort och vi har fått bra draghjälp av det lokala elbilsprojektet, GreenCharge Sydost, förklarar Nicklas Torstensson, säljare på Lijas Bil, som precis levererat 4 nya Kangoo och två Zoe som ska användas inom kommunens olika förvaltningar.

Han berättar att mottagandet har varit oväntat positivt och katalysatorn som fick igång processen var den ekonomiska kalkylen som gjordes av Miljöfordon Syd i Växjö, tillsammans med det ekonomiska stöd som Miljöfordon Syd förhandlat sig till inom Elbilsupphandlingen. Detta tillsammans med GreenCharges elbilsdemontrationer, där användare inom kommunerna fick testa bilarna i verkligheten, öppnade ögonen på politiker och tjänstemän inom kommunen.

När bollen väl var i rullning så blev de tidiga användarna ambassadörer för elbilarna i organisationen. En av de verkligt entusiastiska ambassadörerna för elbilar är Christina Militaro och hon beskriver hur hon kan köra närmare de äldres boenden utan att väcka någon om det är udda tider och hur hon slipper lukta diesel om fingrarna när hon kommer in till sina kunder.

Nicklas Torstensson är en av säljarna på Liljas.

Nicklas Torstensson är en av säljarna på Liljas.

– Jag går till jobbet en kvart tidigare bara för att få elbilen så jag slipper tanka, säger Christina som jobbar inom hemtjänsten. Dessutom är den både roligare och lättare att köra.

Lijas båda säljare Nicklas Torstensson och Magnus Sköld har också jobbat hårt för att få ut elbilarna bland kunderna i sydöstra Sverige. Av de dryga 80 elbilar som sålts har 5 gått till privatköpare medan resten sålts till företag, kommuner och landsting.

Vad är viktigaste argumenten för att sälja en elbil till företagare?

– Ekonomi är direkt avgörande, förklarar Nicklas, sedan är det många som ser elbilen som en förstärkning av företagets miljöprofil.

När det gäller kommuner och landsting?

– Det är i princip detsamma, men där tillkommer användarvänlighet och kraven på krocksäkerheten är mer påtagliga.

Vad behövs för att öka försäljningen av elbilar.

– Som sagt, ekonomin är direkt avgörande. Kostnadskalkylen är en bra hjälp men viktigast av allt är supermiljöbilspremien och det ekonomiska stöd som vi fick tack vare Elbilsupphandlingen.