
Från vänster: verksamhetsutvecklaren Ann-Charlott Andersson, miljösamordnaren Helen Gårner samt energi- och klimatrådgivaren Lars Ivarsson
Vi sitter i cafeterian i Sölvesborgs kommunhus. Jag och tre verkliga elbilsentusiaster. Tre personer som är med och gör skillnad. Vi vet att det är så. Utan Ann-Charlott, Lars och Helen hade inte Sölvesborg varit elbilarnas huvudstad, fast de ger i all ödmjukhet GreenCharge en del av äran.
Sölvesborg har i dagarna utökat sin flotta av elbilar i kommunens tjänst med ytterligare sex bilar. Två Renault Zoe och fyra Renault Kangoo. Det är inga impulsköp. Sölvesborgs kommun har varit med på elbilståget en tid. Här finns ett stort intresse och framför allt så har hittat ett vinnande koncept när det gäller att ge både allmänhet, politiker och tjänstemän en seriös bild på elbilarna.
– Han är vår entusiast och förebild med egen solcellsladdare och egen elbil, säger Ann-Charlott och nickar mot Lars.
– Det är hon som är en både duktig och envis ekonom som hjälpt ledningen med kalkylerna inför den här affären, ler Lars och ser menande på Ann-Charlott.
– Minst lika viktig är Helen som är vår lobbyist, ler Ann-Charlott och tittar upp mot Helen.
– Vi har också haft god nytta av den elbilsdemo som GreenCharge genomförde här i våras, samt de kalkyler som vi fått hjälp med, svarar Helen.

Verksamhetsutvecklaren Ann-Charlott Andersson, tillhöger, och miljösamordnaren Helen Gårner vid kommunens laddplats.
Idag rullar det femton elbilar inom Sölvesborgs kommunala verksamhet och det är just detta som gör staden till elbilshuvudstad om man ser till antalet elbilar inom kommunen i relation till invånarantalet. Här ligger självaste Oslo i lä.
När vi summerar elbilsläget i kommunen så är det Renault Kangoo som dominerar stort. Den används av Sölvesborgshem, som har 4 Kangoo och en Zoe, hemtjänsten som har 3 Kangoo, Sölvesborgs energi som har 2 och fastighetsavdelningen som har 1. Slutligen har medborgarkontoret en Zoe och parkförvaltningen ett mindre eldrivet arbetsfordon.
– Det började lite trögt här i kommunen, men ganska snabbt övergick utvecklingen till något som blev mer positivt än vi förväntade oss, förklarar Ann-Charlott.
Hon beskriver hur de fått positiv repsons både från ekonomer, politiker och brukare av bilarna.
– Vi har en kvinna på hemtjänsten som går till jobbet en kvart tidigare för att vara säker på att få just elbilen, säger Helen nöjt.
Brukarna framhåller arbetsmiljön och det faktum att de slipper den manuella växellådan som två viktiga fördelar.
– Så har vi det där med tankandet, fortsätter Helen. För hemtjänsten är det extra viktigt att inte komma hem till sina kunder och lukta diesel om fingrarna.
Det låter med andra ord som att elbilarna kommit till Sölvesborg för att stanna, så frågan är om trion är nöjda med resultatet.
– Visst är vi nöjda, men det finns fortfarande mycket att göra, säger Ann-Charlott. Lars fortsätter sitt arbete som inspiratör medan Helen och jag jobbar för fler elbilar och intelligenta laddplatser. Lars hittar folk att inspirera överallt. Senast var det en jordgubbsodlare här i kommunen. En kille som, efter att ha lånat, en elbil en tid tyckte att det fungerade till det mesta i verksamheten och att en elbil egentligen borde vara en viktig del i ett företags miljöklassning.
– Vi tar gärna hjälp av GreenCharge med fler elbilsdemonstrationer, kontrar Lars. Det är viktigt att visa vad som finns och hur elbilarna fungerar. Den roadshow som GreenCharge genomförde tillsammans med kommunen här i våras satte avgörande avtryck i medvetandet hos både politiker, tjänstemän och allmänhet här i Sölvesborg.