SN TeslaFiatFör nio år sedan vände sig Tesla till Fukuta Motor i Taiwan. Frågan var om de kunde tillverka en elmotor till en bil man ville bygga tillsammans med brittiska Lotus. 

Tesla valde att söka samarbetspartners runt klotet för att skapa den bil som vi idag känner som bilen som visade att en elbil både kan vara rolig att köra och ha längre räckvidd än de 12-13 mil som det handlade om då.

När Fukuta Motor fick förfrågan från Tesla hade man 60 anställda.

– Nu har vi mångdubblat den siffran och investerar visar plötsligt intresse för vår verksamhet, säger företagets vd Zhang Jin-Feng. När Tesla kom till oss 2005 hade jag ingen aning om vad det var för ett företag och vad de skulle betyda för framtiden.

Zhang Jin-Feng trodde på induktionsmotorn och idag är han förvånad över hur snabbt hans företag vuxit. Han ser hur Tesla har utvecklat elbilen till något som ändrat vår syn på framtidens transporter fullständigt.

– Det är klart att de fått hjälp av kändisar som Angelina Jolie och Leonardo DiCaprio, ler Zhang Jin-Feng. Det betyder mycket i ett land som USA när kändisar väljer en viss produkt.

Han beskriver hur han följt utvecklingen från Taiwan. När Tesla S kom ut på marknaden ökade intresset dramatiskt. Teslas värde på aktiemarknaden har exempelvis sexdubblats på två år.

– Det visar att vi tog ett klokt beslut då 2005, säger en nöjd Zhang Jin-Feng. Nu formligen exploderar intresset för elbilar i Kina, tillägger han.

Nästa en fjärdedel av delarna till Teslas bilproduktion tillverkas idag i Taiwan. Exempel på delar är BizLink kablar och kontakter, Chroma kontrollsystem och Hota drivlinekomponenter.

– När världen nu ställer om till elbilar ger det oss stora nya möjligheter, men också utmaningar, avslutar Zhang Jin-Feng.